Küresel ekonomi ABD'yi de düşündürüyor

ABD ekonomisinin 5 yıl önce çıktığı resesyondan bu yana önüne bazı engeller çıkarken, bunların en sonuncusu küresel büyüme oldu.

The Wall Street Journal Türkiye'de (www.wsj.com.tr) yayımlanan Jeffry Bartash imzalı haberde, ABD'de her ne kadar büyüme hızlansa da dünyanın geri kalanının yavaşladığına işaret edilerek, Avrupa ve Japonya yeni bir resesyonun eşiğine gelirken, Çin ekonomisinin de vites küçülttüğüne dikkat çekiliyor.


Ticaretin artık ekonomideki rolü daha önce hiç olmadığı kadar önemli olduğu için dünya genelindeki gelişmeler ABD tüketicileri ve firmaları için gözardı edilebilecek şeyler değil. ABD hisselerinde geçtiğimiz hafta yaşanan düşüşün asıl nedeni de küresel görünüm olmuştu.


Ekonomik şartlardaki değişim şimdiden dolarda keskin bir artışa neden olurken, ABD ürünlerini de küresel piyasalarda daha pahalı hale getirdi. Dış piyasalardaki büyümede yaşanacak bir yavaşlama ABD ihracatına darbe vurmakla beraber firmaların yatırımlarını erteleyerek daha az insanı işe almasına bile neden olabilir.


Bank of America/Merrill Lynch ekonomisti Gustavo Reis, “Avrupa yeniden köşeye sıkışmış gibi görünüyor ve küresel büyüme de tıkanıp kaldı” yorumunu yaptı.


Fakat haberler hep kötü değil. Yavaşlayan bir küresel büyüme güçlenen ABD doları ile birleştiği zaman ham petrol fiyatlarını son 2 yılın en düşük seviyesine indirdi ve fiyatların daha da düşmesi bekleniyor. Bunun sonucu ise benzine ve yakıta daha az para harcayacak olan ABD'lilerin diğer şeylere harcamak veya biriktirmek için daha fazla paraları olacağı.


Renaissance Macro Research baş ekonomisti Neil Dutta, “Güçlü dolar ne kadar ekonomik büyümeyi yavaşlatıyorsa ucuz petrol de bir o kadar destekliyor” dedi.


Zayıf küresel ekonomik büyüme aynı zamanda özellikle bir ev veya otomobil almayı düşünenlerin üzerindeki enflasyon baskısını da azalttı. Örneğin 30 yıllık bir mortgage faizi yıl genelinde yüzde 4.5'te seyretmişken şimdi yüzde 4'e düştü. (DHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri