Tatbikata, Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Avustralya, Bahreyn, Bulgaristan, Güney Kore, Polonya, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Endonezya, Güney Afrika, Katar, Malezya, Romanya, Singapur, Suudi Arabistan ve Umman'dan 41 gözlemci katılıyor. Marmaris Aksaz Limanı'ndan hareket eden TCG Alemdar Denizaltısından Personel Arama Kurtarma gemisi, kurtarma faaliyetlerini icra etmek üzere Akdeniz'e açıldı.
Gemideki brifingde KURTARAN-2023 Tatbikatının bu yıl altıncısının icra edildiğini belirten Kurtarma ve Su Altı komutanı Deniz Albay Cemil Şen, tatbikatta satha çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltıya yönelik kurtarma harekatı kapsamında denizaltının aranması, yaşam desteği sağlanması ve personelinin kurtarılmasına ilişkin eğitimler icra edildiğini söyledi. Şen, tatbikata iştirak eden diğer ülke personeli ile denizaltı kurtarma faaliyetlerine ilişkin bilgi ve tecrübe paylaşılması ve kuvvet komutanlıkları ile kamu kurumları arasında birlikte çalışabilirlik usullerinin geliştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
Doğu Akdeniz'de icra edilen tatbikat kapsamında milli kurtarma gemileri ile farklı sahalarda dibe oturmuş üç denizaltıya eş zamanlı olarak kurtarma faaliyetleri icra edildiğini belirten Şen, "Tatbikata deniz kuvvetleri komutanlığından 1 fırkateyn, 1 denizaltı kurtarma gemisi, 1 kurtarma gemisi, 2 denizaltı, 1 mayın avlama gemisi, 1 karakol gemisi, 1 römorkör, 1 deniz karakol uçağı,1 helikopter, 1 insansız hava aracı, 1 sat botu, 1 paraşütlü arama kurtarma timi,1 denizaltı tahliye ve kurtarma yardım timi katılıyor." dedi.
Tatbikatı kapsamında 5 Mayıs'ta seyir brifinginin icra edildiğini anlatan Şen, denizaltı harekat kontrol makamı tarafından 6 Mayıs'ta verilen alarm mesajına istinaden arama kurtarma birlikleri tarafından satha çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltının aranmasına yönelik usul ve esasların denenerek icra edildiğini kaydetti.