Kurubaklagilerle sağlıklı yaşayın!

Türk mutfağının ve kış aylarının vazgeçilmezleri baklagiller, hem oldukça besleyici hem de sağlık bakımından faydalı



İçerdiği lifler sebebiyle uzun süreli tokluk sağladığı için kilo vermenize de yardımcı


Kurubaklagiller, bitkisel protein kaynağı olmakla birlikte, 100 gr.'ında 20-25 gr. protein, 5 gr. posa içerir. Yağ ve kolesterol içermemeleri nedeniyle çok kıymetliler. Sağlıklı bir bireyin her gün 20-35 gr. posaya ihtiyacı var, baklagillerle bu ihtiyacın önemli bir kısmı karşılanabilir.

Vitamin ve mineral deposu

Bu gıdalar aynı zamanda kalsiyum, demir, çinko, manganez, bakır mineralleriyle B12 dışındaki diğer B vitaminlerinden tiamin, riboflavin, niasin, folik asit ve E vitamini içerir. Ancak önemli bir aminoasit olan metiyonin kurubaklagillerde düşük. Bu açığı dengelemek için tahıllarla birlikte pişirilmesi protein kalitesini artırır. Bu durum, özellikle vejetaryenler için önemli. Kurubaklagil yemekleri, C vitamini kaynaklarıyla tüketildiklerinde de demirin vücuttaki kullanımı artar. Pişirilirken içine az miktarda et ilave edilmesiyse protein kalitesini yükseltir.


Kurubaklagillerin tanelerinin dış kısmında posa, iç kısmında nişasta bulunur. Karbonhidrat ve proteini birlikte içermesi, kan şekeri dengesi açısından çok önemli. Sofranızda daha fazla yer vermeye çalışın. Bazı çalışmalar, yeterli miktarda baklagil tüketiminin fazla kiloyu azalttığına dair bulgular olduğunu gösteriyor. Yine benzer şekilde şeker hastalığı riskini de azalttığını söyleyebiliriz.


Kolesterole etkileri

Bununla birlikte, çözülebilir lif içerikleri dolayısıyla kan yağlarını düşürücü etkisi de bulunur. Düzenli olarak tüketimi, kan kolesterolünü, LDL (kötü) kolesterolü ve trigliserit seviyelerini düşürücü, HDL (iyi) kolesterol seviyeleriniyse yükseltici etki gösterir.
Bir çalışmada haftada dört kez baklagil tüketiminin, kalp-damar hastalıkları riskini azalttığı ve lipit profillerini düzeltip, kan basıncı seviyelerini düzenlediği bulundu.


Baklagiller, genellikle yuvarlak, yassı tohumlardır. Sarı, kırmızı, yeşil, beyaz-krem, kahverengi, siyah gibi farklı renklerde bulunabilirler. Kahverengi baklagiller, çorba ve türlülere çok yakışır. Yeşil baklagillerse salatalarla iyi gider. Havuç, soğan, patates, pırasa ve sarımsak gibi sebzelerle kekik, kimyon, nane, köri gibi farklı baharatlarla pişirebilirsiniz.

Pişirmeye hazırlık


Yeni bir baklagil paketi satın aldığınızda eğer evde artmış eski bir paket varsa ikisini karıştırmamanızı öneririm çünkü farklı sürede pişerler. Bu da yemeğinizin kalitesini düşürür.
Geleneksel yöntem: Baklagiller, su dolu bir tencerede veya kapta, akşamdan oda sıcaklığında su içerisinde ıslatılabilir. Amaç, pişirme süresini azaltmak.
Çabuk yöntem: Zamanınız kısaysa baklagillerinizi, kaynar suyun içinde 1-3 saat süreyle bekletebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri