İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, araştırmalarıyla, bilim ve teknolojiye sağlamış oldukları katkılarla anılması gereken üniversitelerin bugün tamamen alınan yanlış siyasi kararlarıyla anılmaya başladığını vurguladı. Siyasi atamaların, üniversiteleri bilimden ve araştırmadan uzaklaştırdığına da işaret eden Yaşar, “ İlk 500 üniversite arasında en az 10 üniversite sözü de ilk 10 ekonomi söz gibi hayal olmuştur. İlk 500 üniversite arasına sadece 3 özel üniversitemiz girebilmiştir. Halbuki üniversitelerimiz, sanayinin teknoloji ve beşeri sermaye ihtiyacını karşılama konusunda çok büyük önem taşımaktadır.” dedi.
AR-GE PAYLARI YETERSİZ
Üniversiteler açısından Ar-Ge paylarının da ayrı bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Yaşar, “Bunun için de Ar-Ge’ye ayrılan paylar artırılmalıdır. Ar-Ge’ye ayrılan paylar yetersiz. 2021 yılında (TÜİK) Ar-Ge harcamaları 20 milyar 249 milyon TL. Bu rakam; 7 Trilyon 209 milyar TL’lik Merkezi Yönetim Bütçesi’nin GSYH içindeki oranı sadece yüzde 0,28’dir. Bu rakamlarla Üniversitelerimizin Ar-Ge çalışması yapması mümkün değildir.” şeklinde konuştu. İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, öğrenciler her yıl yurt surunu yaşadıklarını, mezuniyet sonrası işsizlik sorunu yaşadıkları kullanmış oldukları KYK kredisini ödeme konusunda da sorun yaşadıklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
YÖK’Ü KALDIRACAĞIZ
“Yükseköğretimde sorunlar çığ gibi büyümektedir. Bu nedenle, Ortak Politikalar Mutabakat Metnimizi milletimizle paylaştık. İktidara geldiğimizde, üniversiteye girişte yılda bir defa yapılan sınav yerine çoklu sınav imkânı sunacağız. YÖK’ü kaldıracağız. Yükseköğretim kurumlarının akademik, idari ve mali özerkliğine müdahale etmeksizin yükseköğretimin planlanması ve yükseköğretim kurumları arasında koordinasyonun sağlanması şeklinde sınırlı görevleri bulunan bir kurul kuracağız.
REKTÖRLÜK SEÇİMLERİ
Üniversitelerin, Senatolarınca önerilen ve akademisyenler tarafından oylanan; akademisyenler, mezunlar, öğrenciler, yerel yönetimler, iş dünyası, meslek örgütleri ve halktan temsilcilerden oluşan bir üst kurul tarafından çoğulcu, katılımcı ve sürdürülebilir bir vizyonla yönetilmesini sağlayacağız. Üst kurulların rektör seçim süreçlerini her üniversiteye özgü olacak şekilde yönetmesini düzenleyeceğiz.
KYK BORCUNA KOLAYLIK
Yükseköğretim kurumlarının yönetim ve denetiminin kendi öğretim üyeleri arasından seçimle oluşturdukları organlar eliyle gerçekleştirilmesini sağlayacağız. Gençlere pasaportu ücretsiz verecek, yurtdışına çıkışta harç almayacağız. KYK kredi ve burs tutarlarını artıracağız. KYK borçlarında 2 yıl olan geri ödemesiz dönemi uzatacak, ödemeler devam ederken işsiz kalanlar için ödemeleri erteleyecek, aylık taksit ödemelerini, aylık gelirin makul bir oranını aşmayacak şekilde düzenleyeceğiz.
YENİ YURT BİNALARI
İsteyen öğrencilerin KYK borçlarını sosyal sorumluluk projeleri kapsamında çalışarak kısa sürede ve hayatlarına olan olumsuz etkileri asgari seviyeye indirecek biçimde ödemelerine imkân sağlayacağız. İstihdamı artırmak için sağlayacağımız hibe, vergi, prim, kredi, diğer finansman ve benzeri teşvikleri gençler lehine güçlendirerek ve farklılaştırarak genç istihdamını destekleyeceğiz. Yeni yurt binaları yaparak ve üniversite kampüsü etrafındaki binaları kiralama yöntemiyle “genişletilmiş kampüs” uygulamasını başlatarak üniversitelerin yurt sorununu çözeceğiz.”