Ladik Gölü için AB'ye sunulan 5 milyon Avroluk proje kabul edilirse göl çevresine turistik bungalo evler, oteller ve yürüyüş yolları yapılarak, Ladik Gölü, Uzungöl'e rakip olacak
Samsun'un Ladik İlçesi'nde bulunan doğa harikası Ladik Gölü küresel ısınma tehdidi ile karşı karşıya. Gölün dünyada eşi benzeri olmayan özellikleri bir bir yok olurken, Avrupa Birliği'ne (AB) sunulan bir proje gölün hem çevre hem de turizm yönünden kurtarılması umudunu ortaya koydu. Ladik Gölü için sunulan projenin Trabzon Uzungöl'deki turizm potansiyeline benzer olduğu öğrenildi.
5 MİLYON AVROLUK PROJE
Ladik Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği tarafından hazırlanan ve Samsun Valiliği Kalkınma Ofisi'ne verilen bilgiler ve hazırlanan rapor doğrultusunda Avrupa Birliği (AB) Hibe Programı'na Ladik Gölü ile ilgili yeni bir proje sunuldu. Ladik Gölü'nün ve çevresinin turizm altyapısının hazırlanmasına yönelik projenin değerinin 5 Milyon Avro olduğu belirtilirken, projenin kabul edilmesi halinde gölün çehresinin değişeceği öğrenildi. Proje sayesinde gölün doğal dengesinin korunarak turizme kazandırılabileceği belirtildi.
GÖL ÇEVRESİNDE GEZİNTİ
YAPILACAK
AB'ye sunulan proje kapsamında, 35 kilometrelik göl çevresinin yeniden düzenleneceği, yürüyüş ve bisiklet yollarının yapılacağı, gölün ortasından karşı kıyıya doğru köprü yapılacağı, Çevre Bakanlığı ile ortak bir şekilde göl çevresinin ağaçlandırılacağı kaydedilirken olta balıkçılığı için iskelelerin de inşa edileceği kaydedildi.
ÖZEL BUNGALO EVLER YAPILACAK
Yine proje çerçevesinde kuş hareketliliği yoğun olan Ladik Gölü'nün çevresindeki tepelere üç ayrı kuş gözlem evi yapılacağı belirtilirken, göl çevresinin sağlık turizmi için de değerlendirileceği ifade edildi. Bu kapsamda sağlık ve otel çalışmalarının yanı sıra, göl kıyısına bungalo evlerin de yapılabileceği bildirildi.
LADK TURİZM KENTİ OLACAK
Projenin Ladik için çok faydalı olacağını vurgulayan Ladik Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Hüseyin Mutlu, AB'nin projeyi kabul etmesi durumunda Ladik'in turizm kenti olması yönünde büyük bir adım atılacağını söyledi. Mutlu, şöyle konuştu: Bir yıllık bir çalışmanın kabul edilmesi durumunda Ladik turizm kenti olma yolunda çok önemli bir adım atmış olacaktır. Ladik'in tek çıkar yolu turizmdir. Çünkü sanayisi olmayan bir kent. Hayvancılık ve tarım da yeteri kadar gelişmemiş durumda. Tek alternatif turizm ve Ladik'te de bu potansiyel var
TURİZMİN SAC AYAKLARI
Ladik'in elindeki turizm fırsatlarını sıralayan Mutlu, Ladik Hamamayağı kaplıcaları, kayak merkezi, göl çevresi turizmi, kentin sac ayağını oluşturmaktadır. Bunlar yeterli ölçüde değerlendirilebilirse, güzel işler çıkacaktır. Trabzon Uzungöl'deki turizm potansiyeli ortadadır. Ladik'te de bunu başarabiliriz dedi.
Miraç ÖZTÜRK