Ladik Gölü'nde sorunsuz yaz

Geçen yıl küresel ısınmanın da etkisiyle kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan Ladik Gölü'nde bu yıl alınan tedbirler etkisini gösterirken, göl kuraklık tehlikesinden kurtarıldı

Ladik Belediye Başkanı Mehmet Karahan, bu yıl alınan tedbirler sayesinde Ladik Gölü'nde geçen yıllarda görülen kuraklık tehlikesinin, bu yıl yaşanmadığını belirtti. Ladik Gölünün ıslahı ve kirlenmesinin önlenmesi amacıyla bir dizi tedbir alındığını vurgulayan Karahan, tedbirler çerçevesinde göle ve gölde yaşayan canlılara zarar verecek bir şekilde göle akan İlçe kanalizasyonu, Çimento Fabrikası'nın her türlü katı ve sıvı artıklarının göle akıtılmasının önüne geçildiğini söyledi.
TURİZME KAZANDIRILACAK
Trabzon Uzungöl'den daha güzel bir görünüme sahip olduğu halde turistik açıdan henüz keşfedilmemiş olan Ladik Gölü ve çevresinin çevre bilinci içerisinde turizm amacıyla kullanılması yönünde çalışma başlatıldığını açıklayan Karahan, Ladik Gölü çevresindeki tarım ve konut sahalarının, turistik amaçla tespit edilerek buraların turizme açılması yolunda Samsun Turizm Müdürlüğünün 21/05/2002 tarih ve 500 sayılı yazıları ile Turizm Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdürlüğünden proje çalışmaları için talep edilen teknik elemanlarca gerekli incelemeler sonucu hazırlanan projeler Turizm Bakanlığına iletilmiş olduğunu ve , “Turizm Alan ve Merkezleri” kapsamına alınması çalışmaları son aşmasına geldiğini ifade etti.
BİLİNÇSİZ AVLANMA TÜRLERİ AZALTTI
Ladik gölünün balık popülasyonu yönünden de oldukça zengin olduğunu belirten Karahan, Gölde yaklaşık 10 tür balık bulunduğunu bu türler içerisinde Ladik Gölü'ne has olan Turna balığı ve Geceğan balığının lezzet yönünden birinci sırada geldiğini belirtti. Son yıllarda avlanan balık miktarında azalma olduğunu ifade eden Tavlı bunun nedenin bilinçsiz balık avlama yöntemleri olduğuna dikkat çekti. Gölün asıl amacının sulama amaçlı olduğunu ifade eden Tavlı, "Amasya'nın Suluova İlçesi topraklarını sulamak için yapılan Yedikır Baraj Gölü'nün yedek su deposu görevini görmektedir. Lâdik Gölü bu nedenle baraj gölü niteliğinde olup göl suyu ile yaklaşık 88.000 dekarlık arazi sulanmaktadır. Sulama mevsimi öncesinde su düzeyi yükseltilmekte ve ihtiyaca göre akan su miktarı regülatör vasıtasıyla azaltılıp çoğaltılabilmektedir. Yalnız çok fazla su çekildiği için Ladik gölünde doğal yaşamda bozulmalar oluyor. Balık Türkleri tehlikeye giriyor'' dedi.
Mustafa ARAN

ÜLKE GENELİ Haberleri