Öğrenciler, "Bazı arkadaşlarımız dizi karakterlerine özenip onlar gibi davranıyorlar" dedi. Türk Eğitim-Sen, ''okullarda güvenlik sorunu ve çeteleşme'' konusu ile ilgili anket çalışması yaptı. Anket ortaöğretim kurumlarının 9, 10 ve 11. sınıfında okuyan 780 öğrenci üzerinde gerçekleştirildi.
Anket sorularını cevaplayan öğrencilerin 13.3'ü ''okulda ya da okul çevresinde fiziki bir saldırıya maruz kaldığını'' belirtirken, yüzde 86.7'si ''fiziki saldırıya maruz kalmadığını'' ifade etti. ''Fiziki saldırıya maruz kaldığını'' iddia eden öğrencilere yöneltilen ''Kim tarafından saldırıya maruz kaldınız?'' sorusuna bu öğrencilerin yüzde 54.4'ü bunu ''okul içindeki güç kullanmaya eğilimli öğrenci gruplarının'', yüzde 30'u ''okul çevresine gelen okul dışındaki öğrencilerin'', yüzde 10'u ''güç kullanmaya eğilimli sokak gruplaşmalarının'', yüzde 5.6'sı da ''kötü alışkanlıklar edinmiş grupların'' gerçekleştirdiği görüşünü belirtti.
Ankete katılan öğrencilerin yüzde 16.4'ü okulda/okul çevresinde tehdit edildiğini, yüzde 83.6'sı ise tehdit edilmediğini ifade ederken; tehdit edildiğini öne süren öğrencilerin yüzde 33.9'u bu durumda hiçbir şey yapmadığını, yüzde 32.2'si karşılık verdiğini, yüzde 16.5'i ailesine ilettiğini, yüzde 12.4'ü okul yönetimine ilettiğini, yüzde 5'i de polise şikayet ettiğini kaydetti.
OKUL ÇEVRESİNDEKİ SATICILAR
Ankette, öğrencilerin yüzde 80.3'ü ''okul çevresinde yabancı kişilerin dolaştığını'' ifade etti. ''Okul çevresinde en çok kimlerin dolaştığı'' sorusunu yanıtlayan öğrencilerin yüzde 64'ü ''okul dışında öğrenciler'', yüzde 19.1'i ''güç kullanmaya eğilimli sokak gruplaşmaları'', yüzde 8.3'ü ''sokakta yaşayanlar'', yüzde 4'ü ''kötü alışkanlıklar edinmiş gruplar'', yüzde 2.8'i ''sigara satıcıları'', yüzde 1.8'i ise ''sokak satıcıları'' dedi.
MESLEK LİSELERİNE DİKKAT
Anket çalışmasının değerlendirme bölümünde, ''Meslek ve genel liselerde yaşanan tehdit boyutundaki gruplaşmaların Anadolu liselerine göre iki kat defa fazla olduğu'' ileri sürüldü. Çalışmada, ''okulda tehdit boyutunda gruplaşmaların en çok yaşandığı illerin Yozgat (yüzde 51.4), Mersin (yüzde 49.1), Ordu (yüzde 43), Kocaeli (yüzde 42.4), Elazığ (yüzde 41), İstanbul (yüzde 37.5) olduğu değerlendirmesi yapıldı. ''En çok fiziki saldırıya maruz kalınan illerin başında ise yüzde 24.3 oran ile Ankara'nın geldiği belirtilerek, ''fiziki saldırının en yüksek oranda yaşandığı okul türünün yüzde 17.4 oran ile meslek lisesi'' olduğu kaydedildi. Okulda veya okul çevresinde tehdit edilmenin, 9. sınıf öğrencilerinde diğer sınıfların öğrencilerine göre daha yüksek olduğu ifade edildi.
DİZİLERE ÖZENİYORLAR
Ankete katılan öğrencilerin yüzde 68.2'si, ''okulda dizi karakterlerine özenen ve onlar gibi davranan öğrencilerin'' olduğunu ifade etti. Öğrencilerin yüzde 90.8'i televizyon dizilerini izlediğini, bu öğrencilerin yüzde 34.7'si komedi dizilerini, yüzde 25.3'ü gençlik dizilerini, yüzde 17.4'ü polisiye/aksiyon dizilerini, yüzde 11.5'i mafya dizilerini, yüzde 8,2;si dram türünde dizileri izlediğini kaydetti.