Lokma tatlısı

*Pastanelerde görmeye alışık olduğumuz çeşitli şekillerde ama genelde yuvarlak topçuklar  halinde olan tatlıdan bahsediyorum.
Elle yapılabildiği gibi özel bir imalat makinesi de olan lokma tatlısının nasıl yapıldığını eğer dikkat ettiyseniz görmüşsünüzdür.
Samsun da çiftlik caddesinde iki pastane, vitrin önüne yerleştirdikleri otomatik makinelerde  imal ettikleri lokma tatlısını taze ve sıcak, sıcak servisini yapıyorlar.
Ege bölgesinde özellikle de İzmir ve ilçelerinde lokma tatlısının sunuluş biçimi daha farklıdır, “hayır için, ruhu için” yaptırılıp ücretsiz dağıtılır. Lokmacıyı ararsınız sizin göstereceğiniz bir yerde, evinizin önünde veya ne bileyim sokağın, caddenin münasip bir yerinde makine kurulur, bütçenize göre 500-1000 kişilik veya ne kadar isterseniz siparişi verirsiniz, orada bir anda kuyruk oluşuverir küçük plastik tabaklar içerisinde ikram edilen lokma tatlısını alan mutlaka ama mutlaka size ya teşekkür eder yada duasını mırıldanır,hayrınızın kabulünü diler. Bu adet Ege de, İzmir de ve ilçelerinde gelenekleşmiştir. Dileği yerine gelen, ölüsü için hayır yapmak isteyen, veya içinden gelmiştir ikramda bulunmak isteyen lokma döktürür…
Bizde adettir, kurban adanır illa ki kan dökülür. Her bölgenin adedi farklı oralarda da hayır için, adak için, ruhu için  lokma dökülüyor.