39 bin metrekarelik alan üzerinde projelendirilen İhtisas Fuarı ve Kongre Merkezi'nde ilk somut adım atıldı ve merkezin yapım inşaatına zemin düzeltme çalışmaları yapılarak başlandı. Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, OMÜ Rektörlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası'nın öncülüğünde yapılan ihtisas fuarı ve kongre merkezinin, Türkiye'nin en modern kompleksi olarak planlanıyor. Her şey tüm ayrıntısına kadar düşünülerek 6 ayda hazırlanan tasarımda 6 adet fuar salonu, kongre ve konferans salonları, kafeteryalar, restoranlar, sergi salonları, ziyaretçiler için eğlence ve dinlenme mekânları yer alıyor. Zeminle birlikte 2 kattan oluşan İhtisas Fuarı ve Kongre Merkezi'nde çeşitli büyüklüklerde konferans, toplantı ve sergi salonları, vip salonu, vip restaurantı, basın odası, ziyaretciler ve katılımcılar için telefon ve fotoğraf hizmetlerini verecek mekânlar yer alıyor.
SORUNLAR ÇÖZÜLMEDEN İNŞAATA BAŞLANDI
Karadeniz kıyı çanağındaki ülkelerin, Karadeniz üzerinden yapacakları ve Samsun üzerinden gerçekleştirecekleri her türlü hizmetin ve mal akışının üssü olması hedeflenen fuarın, kongre ve kültür turizminin gelişmesine de büyük katkı sağlaması beklentisi ile yola çıkılırken, merkezin arka tarafında bulunan Kömür deposu, Azot ve Gübre Sanayi, Demir Çelik Sanayi Fabrikalarının atıklarının boşaltıldığı ve adeta sahipsizliğe terk edilen bin kişinin yaşadığı Cumhuriyet Mahallesi sakinlerinin 4 seneden bu yana yaşadığı sorunlar göz ardı edilmeye devam ediyor.
BAŞVURULMADIK YER KALMADI
Mahalle sakinleri, mahallelerinden geçen dereye sanayi atıklarının ve Tekkeköy'ün bir bölümünün lağım sularının karışması nedeniyle bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıya kalırlarken, çevrelerini saran santrallerden çıkan zehirli gazlar nedeniyle de kanser olma riskine karşın yaşam mücadelesi veriyorlar. Mahalle sakinleri sorunlarının çözümü için başvurmadıkları merci kalmadığını belirtirken 4 seneyi aşkın süredir herhangi bir çalışmanın olmamasından da şikâyetçiler.
Bekir DURAN