Düğün kutlamaları, asker uğurlamaları, futbolmaçları ya da başka sebeplerle havaya sıkılan kurşunlar,masuminsanları öldürüyor. Türkiye'de yılda 700 kişimaganda kurşunuyla hayatını kaybediyor. Son olarak İzmirli 6 yaşındaki Umut Ceylan, annesiyle parkta oynarken bir maganda kurşununa hedef olup hayatını kaybetti.Magandalarla mücadelenin Osmanlı'ya kadar uzanan bir sorun olduğu ortaya çıktı
Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden Yrd.Doç.Dr.Nuri Adıyeke, Osmanlı döneminde masum insanların ölmemesi için eğlencelerde silah atılmasının defalarca yasaklandığını, ancak yine de sorunun önüne geçilemediğini belirtti.
HALKIN SİLAHLARI TOPLATILDI
Osmanlı döneminde eğlencelerin silah atılarak yapıldığını söyleyen Yrd.Doç.Dr. Adıyeke, Osmanlı'da,masum insanların ölümünün engellenmesi için art arda yasaklar çıkarılmıştı. Yönetim, silahların halkın eline geçmemesi için 16. yüzyıldan itibaren büyük çaba gösterdi. Halkın elindeki silahlar defalarca toplandı. Ancak 19. yüzyıla gelindiğinde gelişen silah teknolojisine bağlı olarak halktaki silahlar da yaygınlaştı diye konuştu.
EMRE UYMAYANLARA PRANGA
İmparatorluğun dört bir tarafındaki valilerin silah atılması ile ilgili sert önlemler aldığını belirtenAdıyeke, BağdatValisi AbdülkerimPaşa yasağa uymayanları prangaya koyduracağını söylemişti. SadrazamAli Paşa da eğlencelerde silah atanlar kaza sonucunda birisini öldürürlerse ona katilmuamelesi yapılmasını emretmişti. Ancak cezalar problemi çözemedi dedi.