New Scientist'' dergisindeki makalede, bilim adamlarının, beynin duyguları ve sosyal etkileşimleri kontrol eden bölgesi amigdalanın içinde ''göz hücreleri'' adını verdikleri nöronlar bulduğu belirtildi.
Araştırmayı yürüten, ABD'nin Arizona Üniversitesi'nden Nörofizyolog Katalin Gothard ve ekibi, bir makağın beyninde amigdalaya, her biri saç telinin 10 katı inceliğinde 7 elektrot yerleştirdi.
Makağın Bakışları'da Takip Edildi
Elektrotlar sayesinde bilim adamları, bir makağın, hemcinsinin video görüntüsünü izlediği sırada amigdalasında her nörondaki aktiviteyi kaydetti. Bu işlem sırasında makağın bakışları da takip edildi.
Bilim adamlarının ayırt edebildiği 151 nörondan 23'ünün sadece hayvanın, videodaki makağın gözlerine baktığında canlandığı, bunlardan 4'ünün, videodaki makağın laboratuvardakiyle bakışıyor göründüğü sırada daha çok canlandığı gözlendi.Gothard'ın ekibinin, oksitosin hormonunun makaklarda göz hücrelerinin aktivitesini artırıp artırmayacağını araştıracağı, bu araştırmanın sonuçlarının da göz temasının ve sosyal etkileşimin azaldığı otizm ve şizofreni gibi rahatsızlıklara muhtemel tedavi yöntemleri sunabileceği belirtildi.
Sosyal bağı canlandırıyor görünen oksitosin hormonunu içeren burun spreyleri, halihazırda otizmin deney aşamasındaki tedavisinde kullanılıyor.