Günümüzde herhangi bir neden olmadan rastlanan kendiliğinden meydana çıkan göz hastalıkları arasında makula deliği yer alır. Bu delik görme merkezinin delinmesi ile gözde siyah bir lekenin meydana çıkmasıdır. Bu lekelenmeden dolayı keskin ve net bir şekilde görmeniz mümkün değildir. Ayrıntı gerektiren işleri rahat bir şekilde gerçekleştiremezsiniz.
Genel olarak görmenize etki etmeyen bu delik gözün çevresine yayılmaz. Görmenizde bir lekelenme meydana geldiğinde ertelemeden göz muayenesi yaptırmanız gerekir. Erkenden anlaşılan bu delik kolaylıkla tedavi edilebilir. İlerleme durumunda ise önüne geçilmeyen görme bozukluklarına meydan olur.
Makula Deliği Evreleri Nelerdir?
Görme duyunuzda bulanık ya da çarpık görme bulgusu ile meydana gelen makulada yer alan delik haftalar içinde büyüme gösterebilir. Kolaylıkla büyüyebilen bu delik ciddi şekilde görme bozukluklarına neden olur.
Erken evrede görmede dalgalanma ve görme merkezinde leke görülmesi meydana gelir. İlerleyen evrelerde diğer göz de bu durumlardan etkilenebilir. Tedavi edilmediği taktirde 50 yaş üstü hastalarda geri dönüşü olmayan görme kayıplarına neden olur. Bu nedenle erken evrede tedavi edilmesi gerekir.
Makula Deliği Neden Yapılır?
Yaşamın en kaliteli şekilde devam etmesi için görme duyusunun önemi oldukça fazladır. Bazı nedenler görme duyusunun bozulmasına ve hasarlara meydan olur. de görmeyi etkileyen durumlardan biridir.
Gözün tam merkez noktasında retinanın üzerinde meydana gelen delinmeye verilen addır. Bu delik nedeni ile gözde siyah lekelenme meydana gelir. Görme merkezinde meydana gelen bozukluk bütün görme duyusunu etkilemez. Renkli ve keskin bir şekilde görmeyi engeller ve bireyler ayrıntılı işleri yapamaz duruma gelir. Bu nedenle makula deliği hastalığının ilerlemeden kontrol ettirilmesi gerekir.
Katarakt Tedavisi Nedir?
Görme bozukluklarına yol açan ve ciddi derecede rahatsız eden göz hastalıkları arasında katarakt da yer alır. Katarakt tedavisi yalnızca cerrahi olarak yapılır. İlaç ya da gözlük ile tedavisi olmayan katarakt durumunun ameliyat edilmesi gerekir. Katarakt ameliyatı sayesinde net bir şekilde görme duyusuna yeniden kavuşabilirsiniz. Tedaviden sonra gözlük ya da ilaç kullanmanıza gerek kalmaz. Görme duyunuz ile ilgili problemleriniz varsa gecikmeden mutlaka göz muayenenizi yaptırıp gerekli olan tedaviyi olmanız gerekir.
Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Katarakt tedavisinde kalıcı olarak sonuca varılan tek yöntem cerrahi işlemdir. gelişen teknoloji sayesinde kolaylıkla tamamlanan operasyonlardan biridir. Lazer yöntemi ile doğal mercek göz içinde alınır ve yerine işlev görecek olan yapay mercek yerleştirilir. Bilgisayar yöntemi ile yapılan bu ameliyatlarda narkoz ve iğne kullanmaya gerek yoktur. Böylelikle hasta ağrısız ve acısız bir şekilde gerekli olan operasyonu rahatlıkla olabilir. Ameliyat sonrası gün içinde hasta taburcu edilir. Rahatlıkla gerçekleştirilen ameliyat sonrası hastanede yatmayı gerektirmeyecek kadar basit bir işlemdir.
Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?
Gözde yer alan retina destekleyici dokusundan ayrıldığı zaman retina dekolmanı meydana gelir. Bu göz hastalığı görme duyusunu ciddi bir şekilde etkileyen nedenler arasındadır. Belirtileri arasında en fazla rastlanan durumlardan biri gözde beneklenmeler ve uçan noktaların görülmesidir.
Aniden meydana gelen ışık çakmaları da belirtileri arasında yer alır. Görme alanınızın önüne denk gelen siyah perdelenme meydana gelmesi de hastalığının belirtilerindendir. Gözünüzün önünde perdelenme meydana geldiğini hissettiğiniz taktirde, görüntünüz bulanıklaştığı durumda mutlaka göz muayanesi yaptırmanız gerekir. Daha önce retina yırtılması geçirdiğiniz durumda bu hastalıkla karşılaşma oranınız daha yüksektir. Ağrısız bir hastalık olduğundan dolayı anlaşılması zor olabilir. Bu nedenle doktor muayenesinden mutlaka geçmeniz gerekir.