Gelir Vergisi Katma Değer Vergisi Kanunu Çelişkisi : Gelir vergisinde vergiyi doğuran olay , gelirin elde edilmesidir.Mali Müşavirlik mesleğinde gelirin elde edilmesi , tahsilatın yapılmış olduğu manasına gelir. Katma Değer Vergisi Kanununa göre , vergiyi doğuran olay , malın teslimi ve hizmetin ifasıdır.Günümüzde mesleğin en büyük sorunlarından biri , tahsilat yapılamamasıdır. Her ne kadar tahsilat yapamasak da KDV Kanunu gereği , mükelleflerimize serbest meslek makbuzu kesmek zorundayız.Vergi sistemimizde sadece KDV ' yi bildirmek gibi bir durum mevcut değildir.Makbuz kesildiği anda gelir vergisini de ödemek zorundasınız.Bu durum verginin adaleti ilkesi ile bağdaşmamaktadır.Kazanamadığı paranın vergisini ödemek zorunda olan tek meslek , Mali Müşavirliktir.
Meslek Mensuplarının Giderlerini Muhasebeleştirememesi : Mali Müşavirler ,mesleğin yapısı itibari ile bir çok gideri mesleğe girmeden önce yapmaktadır. Eğitim ve sınav giderleri mesleğe girmek için yapılmaktadır.Mesleğe girdiğiniz anda bu giderler ortadan kalkmaktadır.Bu tür giderlerin sonraki yıllarda belgelendirilmesi mümkün değildir.
Meslek mensuplarının bu tür sorunlarına çare bulunmalıdır.Kira gelirlerinde olduğu gibi belirli bir rakamın vergiden istisna olması ya da gerçek giderler dışında , götürü gider yöntemi ile de giderleri muhasebeleştirebilmemizin önü açılmalıdır.
Mali Müşavirlik mesleği, icrası için bir bilgisayar , iki kalemin yeterli olduğu bir meslek değildir.
Vergi Ziya ı ve Diğer Cezalardan Meslek Mensuplarının Mükelleflerle Beraber Sorumlu Tutulması : Ülkemizde verginin hesaplanması beyan usulüne dayanmaktadır.Meslek mensupları ,beyannameleri mükelleflerinin beyanlarına göre düzenlemektedir.Art niyete sahip mükelleflerin özellikle sahte fatura kullanmaları neticesinde , meslek mensupları da sahte faturadan sorumlu tutulmaktadır. İdare sahip olduğu bilgileri paylaşmamakta , kimlerin sahte fatura ticareti yaptığını mali müşavirlere bilgi olarak sunmamaktadır.
Meslek mensupları , niyet okuyucu kişiler değildir. İdarenin sahip olduğu bilgileri paylaşmamasına rağmen , mali müşavirlerden hangi faturanın sahte olduğu anlamalarını beklemeleri akla ve mantığa sığmamaktadır.
Sorumlu olmanın birinci şartı bilmektir.Bilgiyi paylaşmayan kamu idaresi , bilmediği için Mali Müşaviri yargılama hakkını kendinde görmektedir.
Hukuki açıdan korunamayan meslek mensupları mahkemelerde sahte fatura kullanımı suçuna iştirakten yargılanmaktadır.
Kamu İdarelerin Meslek Mensupları Üzerinde Baskısı : Kamu idaresi personeli meslek mensupları üzerinde çoğu zaman haksız olarak baskı kurmaktadır.Meslek mensupları telefonda ya da yüz yüze tehdit edilmektedir.Ülkemizde vergi inceleme oranı yüzde iki iken Mali Müşavirler için bu oran yüzde yüze çıkmaktadır.İdarenin hangi yöntemleri kullanarak icat ettiğini bilmediğimiz gelirinizin en az yüzde yetmişini kar olarak bildirmek zorundasınız mantığını anlamak mümkün değildir.Konu ile ilgili görüşülen bir kısım idare mensupları ,'' kazanamıyorsanız , mesleği yapmayın.'' demektedir.
Oysa ki ; aynı idare mensupları , gelirlerinin yetersizliğinden şikayet edip greve gidebilmişlerdir. Meslek bırakmak o kadar kolay ise, kendilerine greve gideceklerine , mesleklerini bırakmalarını tavsiye edebiliriz.
Kamu İdaresi Personelinin Meslek Mensupları Hakkında Yanlış Önyargılara Sahip Olması : Kamu idaresi personeli , üzülerek söylüyorum ,meslek mensubunu vergi kaçırılmasına aracılık eden insanlar olarak görmektedir. Oysa ki, Türkiye Cumhuriyeti vergi gelirlerini, serbest muhasebeci mali müşavirlik mesleğini yürüten insanların, zor koşullar altında yapmış olduğu cefakar çalışmalar sayesinde toplayabilmektedir.
Verginin kutsallığı göz önünde bulundurulduğunda , yaptığımız işin önemi daha fazla anlaşılacaktır. Kamu idaresi personeli yaptığımız işin önemini anlamalı ve meslek mensuplarına karşı davranışlarını gözden geçirmelidir.
Sürekli Değişen Mevzuat ve Her Geçen Gün Artan İşyükü: Mevzuat sürekli olarak değişmektedir.Ve her mevzuat değişikliğinde meslek mensubunun üzerine yeni bir iş yükü bindirilmektedir.Mali Müşavirler , angaryalar ile uğraşmaktan asli işlerini yapamaz duruma gelmişlerdir.
Kuruluş amaçları ,üyelerinin haklarını korumak olan TÜRMOB ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları , yattıkları derin uykudan uyanmalıdır.Meslek mensuplarını örgütlemeli ve bu gidişe bir dur demelidir.