Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, sıcaklıkların artmasıyla piknikçilerin özledikleri mangal keyfini çıkarmaya başlamasıyla, et tüketimine bağlı gıda zehirlenmelerinin arttığına işaret etti.
Gıda zehirlenmeleri arasında et tüketimine bağlı olanların önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Akdur, "Piknik sezonunun açıldığı şu günlerde gıda zehirlenmesine uğrayıp pikniğin hasta yatağında sonuçlanmaması için et ürünlerini satın alırken ve tüketirken hijyene her zamankinden daha çok dikkat etmek gerekir" dedi.
Mangalların vazgeçilmezi, etleri alırken dikkat edilecek ince ayrıntıların mangal keyfinin hastanede bitmesini önleyeceğini belirten Akdur, tüketicinin bilinçli hareket etmesi ve öncelikle eti alacağı yer ile çalışanların temizliğine dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.
ETİN RENGİNE DİKKAT
Akdur, " Et satış yerlerinin özellikle duvar ve tezgahları başta olmak üzere temizlenebilir malzemeden yapılmış olması gerekiyor. Bununla birlikte soğutma ve saklama dolaplarının çalışır olması ve sıcaklıklarının 4 santigrat derecenin üzerinde olmaması gerekir. Donmuş ürün muhafaza edilen dolaplar ise sıcaklık eksi 18 santigrat dereceden daha düşük olmalıdır" diye konuştu.