Google'ın insansı robotu Atlas tam bir denge ustası.
Google X laboratuvarında 2013 yılında geliştirilmeye başlanan Atlas robotu yeni versiyonuyla yeniden karşımızda.
175 cm uzunluğunda ve 80 kg ağırlığında olan Atlas, boyu ve kilosuyla ortalama bir insanı andırıyor. 3 yıldır sürekli güncellenen insansı robot, yeni haliyle oldukça marifetli. İlk gözümüze çarpan robotun dengesi. Karlı ve engebeli zeminde ayakta kalmayı başaran Atlas, bir robota göre gerçekten büyük iş başarıyor.
Yanında yürüyen kişinin, yürüme hızına ayak uydurması insansı robotun bir başka özelliği. Şimdi gelelim insanlar için fayda sağlayabilecek marifetlerine… Atlas, istenilen görevleri kolaylıkla yerine getirebiliyor. Örneğin, istiflenmesi gereken kolileri hızlı bir şekilde gerektiği yere koyabiliyor. Hatta koli elinden zorla alınsa bile robot için fark etmiyor, eğer o kutuyu bir yere götürmesi gerekiyorsa, görevini bitirene kadar durmuyor.
Atlas, kaza eseri yere düşse veya zorla yere düşürülse dahi ayağa kalkmayı başarıyor. Yukarıdaki gifte de gördüğümüz üzere, bir sopayla arkadan itiliyor ve saniyeler içinde kendi başına ayağa rahatlıkla kalkıyor.
Gelelim Atlas'ın bu hareketleri nasıl yaptığına… Google'ın insansı robotu aslında baştan aşağı sensörlerle donatılmış. Sürücüsüz araçlardan tanıdık olduğumuz LIDAR sensörü ve stereo sensörleri bulunan robot, açık ara bugüne kadar gördüğümüz en başarılı performansı sergiliyor.
Bu 'itmeler kakmalar' tabii ki robotların dayanıklılığını ve sağlamlığını göstermek için yapılan gösteriler. Lakin I Robot filmindeki gibi robotlar insanlardan intikam almaya kalkarsa, muhtemelen önderleri Atlas olacak… SABAH