Masif Ahşap Nedir? Masif Ahşap Kullanım Alanları Nelerdir?

Masif ahşap; ağacın kesildikten sonraki işlenmemiş tomruktan biçilerek elde edilen, ahşabın doldurma ve kaplama işlemleri görmemiş en saf hali olarak bilinir.

Masif Ahşap Nedir?

Masif ahşap; ağacın kesildikten sonraki işlenmemiş tomruktan biçilerek elde edilen, ahşabın doldurma ve kaplama işlemleri görmemiş en saf hali olarak bilinir. Buna istinaden, tamamen doğal bir ahşap çeşididir. Masif ahşap, kimyasallar ile bir araya getirilen yapay ahşaplardan farklı olarak, tamamen doğal ve gerçek ağaç liflerinden oluşmaktadır ve hiçbir dolgu maddesi ya da kimyasal içermemektedir. Masif ahşap çeşitleri üretilen ağacın çeşidine göre değişik desen, doku ve renge sahiptir. Masif ahşap ile üretilen ürünlerde en sık kullanılan ağaç çeşitleri şunlardır;

 

  • Çam
  • Köknar
  • Ladin
  • Ihlamur 
  • Kayın 
  • Dişbudak
  • Gürgen
  • Ceviz

Masif Ahşabın Yararları Nelerdir?

  • Masif ahşap malzemeler oldukça dayanıklı olmalarının yanı sıra geri dönüştürülebilirdir.
  • Çok az bakıma ihtiyaç duyarlar.
  • Vida tutma dayanıklılığı diğer tüm ahşap malzemelere göre daha fazladır.
  • Ahşap inceltme ya da zımparalama gibi yenileme işlemleri sayesinde masif ahşap, eşyaya yeni bir hayat katabilir ve çok daha orijinal bir görünüm kazandırabilir.
  • Uzun ömürlüdür; masif ahşaptan yapılmış bir eşyanın ömrü 200 ila 250 sene arasındadır.
  • Masif ahşap, evlerde bulunan bağıl nemi %45 ila %57 oranında koruyarak bakteri, mantar ve böceklerin üremesini engelleyen bir ortam oluşturur. Bu sebeple de astım gibi solunum yolu problemlerini en aza indirecek koşulların oluşmasını sağlar.
  • Bulunduğu mekânda hava sirkülasyonuna katkı sağlar. Böylece, ortamın havasının temizlenmesine de yardımcı olur.

 

Masif Ahşap Kullanım Alanları Nelerdir?

 

İnşaat: Ahşap malzemenin inşaat proje ve işlerinde kullanımı için kusursuz olmasını sağlayan birden fazla avantajı bulunmaktadır. Örneğin, yüksek ısılara dayanıklı olan ahşabın ısı iletkenliği de diğer malzemelere göre daha düşüktür. Ayrıca ahşap, sesi emer ve yankıları engeller. Elektrik akımlarına karşı dirençlidir; bu nedenle elektriksel izolasyon için en etkili ve kullanışlı malzemedir. Ahşabın diğer bir önemli özelliği ise gerilme dayanımına sahip olup, basınç altında kırılmadan bükülebilme kabiliyetinin olmasıdır.

 

Duvar Panelleri: Ahşap duvarlar, kullanıldığı odaya sıcak ve doğal bir görünüm verir. Duvar kaplamalarında ahşabın kullanılması iç mekân ikliminin geliştirilmesine katkı sağlar. Aynı zamanda düşük ısı iletkenliğine sahip olması hasebiyle, kullanıldığı oda daha yavaş ısınır ya da soğur. Ayrıca bu özelliği sayesinde, ahşap duvarlar ve çevre alan arasındaki ısı farkı da sınırlanır.

 

Tavan Uygulamaları: Masif ahşap tavan uygulamaları son derece dayanıklıdır ve mekânlara modern ve lüks bir görünüm kazandırmaktadır. Ahşap tavan sistemlerinin avantajı, çoğunlukla kurulum için gereken sürenin ve maliyetinin düşük olmasıdır. Ayrıca ses akustiğinin önemli olduğu mekânlar için de ahşap tavan uygulamaları sıkça tercih edilmektedir.

 

Mobilyalar: Ahşap mobilyalar, çeşitli ve doğal renk yelpazesi ile benzersiz desenleri sayesinde bulunduğu mekâna benzersiz bir samimiyet ve çekicilik katmaktadır. Ayrıca ahşap mobilyalar, diğer tür mobilyalara göre çok daha sağlam ve uzun ömürlü olmaktadırlar. Ahşap mobilyaların başka bir özelliği ise zımparalanarak, boyanarak ya da cilalanarak inceltilip tamamen yeni bir görünüme kavuşabilmesidir.

 

Zemin Döşeme: Ahşap zemin döşemenin en çok öne çıkan avantajlarından biri, evlerdeki hemen hemen her tasarım temasına uyum sağlayabilmesidir. Aynı anda ahşap zeminlerin döşeme ve bakım işlemleri kolaydır, dayanıklıdır, daha iyi bir hava kalitesi sağlar ve odanın içindeki akustiği artırabilmektedir.

 

Tüm bunların yanı sıra, masif ahşap malzemesi olarak da kullanılır. Beraberinde getirdiği avantajlardan dolayı sıkça tercih edilen masif TV ünitesi, bilhassa şık görünümü ve uzun ömrüyle, bulunduğu ortama çok farklı bir hava katar. Hayatınıza renk katmakla beraber birbirinden faydalı diğer ürünler için bağlantısına tıklayabilir, evinizi kusursuz hale getirebilirsiniz.

Masif Ahşap Malzemenin Kurutulması

Masif ahşabın daha uzun ömürlü şekilde nasıl kullanılması gerektiğiyle ilgili aktarılması gereken birkaç detay mevcuttur. Zira masif ahşap kurutularak ya da kurutulmadan kullanılabilir; ancak daha dayanıklı ve daha uzun ömürlü olmaları için kurutulması şarttır. 

En basit anlamıyla kurutma işlemi; ağaçta bulunan, ağacın çürümesine ve aşınmasına sebebiyet veren suyun dışarı atılma işlemidir. Kurutma işleminin amacı, doğal olan ağaç malzemenin içinde olan nemi yok ederek mantar oluşumunu ve böcek istilası gibi zararları engellemektir. İki tip kurutma tekniği bulunur. Bunlar; 

1-) Doğal (Açık Havada) Kurutma 

Açık havada kurutma yöntemi, uzun sürmekle beraber dışarıdan kaynaklanabilecek zararlara da açıktır. Buna ek olarak, açık havada kuruyan malzemenin kendi içerisindeki katmanları arasında sıcaklık farklılıkları oluşacağından dolayı eşit kurumayabilir ve yüzeylerde çatlaklar oluşabilir. Bu yüzden, ağaç malzemenin nemi istenen düzeye çekilemeyebilir.

2-) Teknik Kurutma

Ahşap malzemenin üretim aşamasında, tam otomatik fırınlama sistemi sayesinde ağaç malzemenin nemi istenen düzeye getirilir ve böylece ağacın eşit olarak kısa bir süre içerisinde kuruması sağlanır. Teknik yöntemle kurutulup istenen nem düzeyine çekilmiş ağaç malzemeler, çok daha dayanıklı hale gelir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TÜRKİYE Haberleri