Seminerde Medicana Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarından Prof. Dr. Cazip Üstün '' Anormal Uterin Kanamalar'' konusunda katılımcılara ayrıntılı bilgi aktarımında bulundu.
''Uterus ; kanamanın fizyolojik ,normal bir fenomen olduğu tek organdır.Normal şartlarda menstruasyon gören bir kadının 28 günde bir, yaklaşık 4-6 gün süren yaklaşık olarak 30 ml miktarda bir kanaması olması gerekirken,anormal menstrüasyonda görülen kanama periyot olarak,21 günden az,35 günden uzun,7 günden fazla süren,yaklaşık olarak da 80 ml civarında bir kanamaya neden olmaktadır.Anormal kanamanın kaynakları;vulva,vajen servisk,uretra,mesane ve gastrointestinal sistem olabilir.''diye belirtirken;anaormal uterin kanama,menstrüel kanamaların miktarında,sürecinde ve sıklığında düzensizlik anlamına gelen organik veya non organik kanama olarak tarif edilebilir. dedi.
Anormal uterin kanamaların etyolojisine de değinen Prof. Dr. Cazip Üstün; Koagulasyon defekleri,Endokrin nedenler, Tiroid hastalıkları, Hiperprolaktinemi
Karaciğer Hastalıkları,Böbrek yetmezliği,Polikistik over hastalığı,Adrenal hastalıkların varlığında anormal uterin kanamalar olabilir.''diye belirtti.Anormal uterin kanamaların gebeliğe ait nedenlerine de değinen Prof. Dr. Cazip Üstün;''Abortus,Dış gebelik,Plesenta patolojileri ve trofoblastik hastalıklarda da görülebileceğinin altını çizdi.
Tanı yöntemleri konusunda da katılımcılara bilgi aktaran Prof. Dr. Cazip Üstün;''Anormal uterin kanamalarda tedavideki amacın; Kan kaybını azaltmak
Anemi riskini düşürmek,düzensiz kanamaları engellemek,Yaşam kalitesini arttırmak olduğunu vurguladı.Tedavinin medikal ve cerrahi yöntemle yapıldığına değinen , Prof. Dr. Cazip Üstün;''cerrahide histerektomi ve endometrial ablasyon yöntemleri kullanılmakla birlikte ,endometrial ablasyon yönteminde vakaların % 38'inde 5 yıl içerisinde ek bir cerrahi işlem gerekir.'' diyerek sözlerini tamamladı.