Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in zam oranının değişmeyeceğine ilişkin açıklamasının ardından Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da aynı yönde uyarı geldi.
ENFLASYONU ETKİLER
Başkan Yılmaz, 2009 yılı "4. Enflasyon Raporu"nu açıklamak için düzenlediği basın toplantısında, para politikası kararlarını 2010 yılı bütçe hedeflerine göre yaptıklarını belirtirken, "Memurlar için açıklanan söz konusu artış oranları 2010 yılı bütçe büyüklükleri içine yerleştirildi. Biz de politikalarımızı ona göre oluşturduk. Eğer ileride yüzde 2,5 artı 2,5'un üzerine ilave bir artış olur, bu da bütçe sınırlarını zorlar ve mali disiplini olumsuz yönde etkilerse, bunun elbette para politikası üzerinde de etkisi olacaktır. Bunu da o zaman düşünmek zorundayız" dedi. TAHMİN
YÜZDE 5,5'E İNDİ
Yılmaz, Türkiye'nin geçmiş yıllarda olduğu gibi "denizin bittiği" noktaya gelip IMF'nin kapısını çalmak zorunda kalmadığını; IMF kredisine daha fazla büyümek ve özel sektöre daha fazla kaynak aktarmak için ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yılmaz, küresel krizde ikinci bir dalganın gelme olasılığını değerlendirirken de "Bu olasılık sıfır da yüz de değil. Sıfır ile elli arasında bir noktada" dedi. Yılmaz, Merkez Bankası'nın 2009 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 5,9'dan yüzde 5,5'e indirildiğini de açıkladı. Yeni tahminlere göre 2010 yıl sonunda enflasyon orta noktası yüzde 5,4 olmak üzere yüzde 3,9 ila 6,9 aralığında, 2011 yıl sonunda yüzde 4,9 ve 2012 yılı üçüncü çeyreğinde de yüzde 4,8 düzeyinde olacak. Yılmaz, gıda fiyatlarındaki düşüşün enflasyona olumlu yansıdığını, petrol fiyatlarındaki artışın ise risk oluşturduğunu söyledi.