Başbakan Erdoğan'ın 50. Yılında Almanya'daki Türkler sempozyumunda yaptığı konuşmanın ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel de konuşma yaptı.
Merkel'in konuşmasından satır başları:
Merkel, PKK ile mücadelenizde yanınızdayız açıklamasını yaptı.
HOŞ GELDİNİZ DİYORUM
Bugün Türkiye ile Almanya arasındaki 50. yılını kutlamak benim için büyük bir sevinç. Sizler o zaman oluşmuş olan özel ilişkilerin ne kadar canlı olduğunu gösteriyorsunuz. Sayın Başbakan, hepinizi selamlıyor ve hoş geldiniz diyorum. Almanya'da büyük değişimleri beraberinde getirdi.
BENİM GİBİ BİR İNSAN KOPARILMIŞTI
Sayın Başbakan'ın elinde gördük. Gayet normal bir belgeymiş gibi görünüyor, bu belge ülkemizde çok şey değiştirdi. 1961'in bir anına dönelim. Soğuk savaş günleriydi, Almanya bölünmüştü ve çatışmanın merkezindeydim. Berlin duvarı yeni yapılmıştı. Mesela benim gibi bir insan kesilmiş ve koparılmıştı. O zaman sosyal piyasa ekonomisi başarılıydı ve iktisadı mucizeyle neredeyse tam istihdam Yunanistan, İtalya ile anlaşma yapıldı. Türkiye anlaşmayı önerdiği zaman kabul etti.
ANLATILANLAR BENİ ÇOK DUYGULANDIRDI
Daha sonraki yıllarda Almanya'ya gelen insanların sayısını bilmek mümkün değil. Tahminimiz o ki 1961'den 73'e kadar yaklaşık bir milyon kişi yola çıktı. Bunlar arasında 1964'te aile birleşiminden yararlananlar da vardı. Bu dönemden başlayarak büyük bir Türk topluluğu oluşmaya başladı. O zamanki yolculuk trenle yapılıyordu. Sayın Başbakan, o zamanlar henüz konut işçi olarak adlandırılan insanları kabul ettiğimde bir kez daha şunu fark ettim. Ne kadar önemliymiş bu tren yolculuğunu yapmak. Bize anlattılar. O zaman garlara giderlermiş, boş raylara bakarlarmış. Hep evlerine dönecekleri günü beklerlermiş. Bu anlatılanlar beni son derece duygulandırdı.
ALMANYA'YA DAMGALARINI VURDULAR
Artık bir çok insan artık evinde hissediyor. Onun için o gün gelen herkese müteşekkirim. bu insanlar Almanya'ya damgalarını vurdular. Alıştıkları çevreyi terk ederek, ailelerinden ayrılarak yabancı bir ülkeye, başka bir ülkeye gelerek cesur bir adım attılar. O zaman göçmen işçi olarak adlandırılan insanlar, fabrikalarda, hastanelerde çalıştılar. Biraz önce söylediğim gibi bundan dolayı özlemleri çok büyüktü vatanlarına.
ÇOCUK VE GENÇ BUGÜN BU YOLU YÜRÜYECEK
Bir çok Alman dışarıdan gelen göçmenlere uzak durdular o zamanki almanlar. Kısa bir süre anlaşıldı ki sadece çalışmak için gelmemişti, insanlar gelmişti. İşte bu bağlamda, tam da çalışılan yerlerde, şirketlerde, ilk ilişkiler kuruldu. Ancak Almanya'da uzun bir süre geçmesi gerekti, ülkemizde kalmak üzere geldiği bilincinin yetişmesi için. 2005 yılından 2010 yılından sadece entegrasyon kursları için 1 milyar euro'dan fazla para harcadık. İşverenler, gazeteciler, sporcular, milletvekilleri ve bakanlar. İşte sizler hepiniz bugün birer örnek olabilirsiniz zaten örneksiniz. Çocuk ve genç olarak bugün bu yolu yürüyecek insanlara örneksiniz.
ÖZLİ'İN GOLLERİNE BİZDE SEVİNİYORUZ
Siz Almanya'nın bir parçasısınız ve zannediyorum söylememe gerek bile yok ama Mesut Özil'in gollerine en az sizler kadar bizler de seviniyoruz. Sorunlar da vardır. Bunların da üzerini örtmememiz lazım. Yoksa tam da toplumumuzda bu sorunları yaşayan insanların güvenini kaybederiz. Suçluluk açısından da eğitim sorunu da var. Herkes şunu bilmeli ki okullar ve diplomalar Almanya'da başarılı olmanın ön koşuludur. Hangi kökenden olurlarsa olsunlar bizim söylediğimiz şey bu. Ancak özellikle göçmen ailelerin çocuklarının özellikle desteklenmesi lazım. İmkanların sunulması lazım. Burada okula çok önem verilmesi önemlidir. Eğitimin başından itibaren üzerinde durulması lazım. Okula başladığında çok iyi Almanca konuşan çocuklar başarılı olabilirler. Bir çok şehirde fahri olarak çalışan eğitim gönüllüleri var.