Merkez Bankası'ndan yeni kararlar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mevduat-katılım fonu dışı yabancı para yükümlülüklerde zorunlu karşılık oranlarının değiştirildiğini açıkladı.

Yabancı para yükümlülüklerinde 3 yıldan uzun vadeyi teşvik etmek amacıyla zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gidildiğini duyuran Merkez Bankası, 'Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecinde Yol Haritası' çerçevesinde çekirdek dışı yükümlülükler için 3 yıldan uzun vadeyi teşvik etmek amacıyla mevduat/katılım fonu dışı yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarının değiştirildiğini kaydetti.

TÜRK LİRASI CİNSİNDEN TESİS EDİLEN ZORUNLU KARŞILIKLARA ÖDENEN FAİZ ORANLARINDA DEĞİŞİKLİK

Türk Lirası cinsinden zorunlu karşılıklara ödenen faizde yapılan artırıma ilişkin TCMB'den yapılan açıklamada, banka tarafından 18 Ağustos 2015 tarihinde açıklanan "Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecinde Yol Haritası" kapsamında, bankacılık sektörünün aracılık maliyetlerinin azaltılması ve çekirdek yükümlülüklerinin desteklenmesi amacıyla, Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında değişiklik yapıldığı kaydedildi. Buna göre Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında 1 Eylül 2015 tarihinde 50 baz puan, 1 Ekim 2015 tarihinde 50 baz puan ve 1 Aralık 2015 tarihinde 50 baz puan olmak üzere; toplamda 150 baz puan artırıma gidildi. Açıklamada, uygulama esaslarının 21 Ekim 2014 tarihli basın duyurusunda açıklanan şekliyle devam edeceği de ifade edildi.

"150 BAZ PUAN ARTIRIMA GİDİLMESİ UYGUN GÖRÜLMÜŞTÜR"

Türk Lirası zorunlu karşılıklara yapılan faiz ödemesi hakkında Merkez Bankası tarafından yapılan basın açıklamasında "Bankamızca 18 Ağustos 2015 tarihinde açıklanan 'Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecinde Yol Haritası' kapsamında, bankacılık sektörünün aracılık maliyetlerinin azaltılması ve çekirdek yükümlülüklerinin desteklenmesi amacıyla, Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında; 1 Eylül 2015 tarihinde 50 baz puan, 1 Ekim 2015 tarihinde 50 baz puan ve 1 Aralık 2015 tarihinde 50 baz puan olmak üzere; toplamda 150 baz puan artırıma gidilmesi uygun görülmüştür. Uygulama esasları 21 Ekim 2014 tarihli basın duyurusunda açıklanan şekliyle devam edecektir" denildi.

MEVDUAT/KATILIM FONU DIŞI YABANCI PARA YÜKÜMLÜLÜKLER İÇİN ZORUNLU KARŞILIK ORANLARINDA DEĞİŞİKLİK

Zorunlu karşılıklara ilişkin yapılan açıklamada ise yeni oranların 23 Ekim'deki tesis döneminden itibaren uygulanacağı belirtilerek şöyle denildi: "Bankamızca 18 Ağustos 2015 tarihinde açıklanan 'Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecinde Yol Haritası' çerçevesinde çekirdek dışı yükümlülükler için üç yıldan uzun vadeyi teşvik etmek amacıyla mevduat/katılım fonu dışı yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

Mevduat/Katılım Fonu Dışı Yabancı Para Yükümlülükler Mevcut Yükümlülükler İçin Oranlar (%) Yeni Yükümlülükler İçin Oranlar (%) 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) 20 25 

vadeli 2 yıla kadar (2 yıl dâhil) 14 20 

vadeli 3 yıla kadar (3 yıl dâhil) 8 15 

vadeli 5 yıla kadar (5 yıl dâhil) 7 7 

vadeli 5 yıldan uzun vadeli 6 5" 

 

"BANKALARA ABD DOLARI VE EURO BAZINDA LİMİTLER AYRI AYRI BİLDİRİLECEK"

Merkez Bankası tarafından Döviz ve Efektif Piyasaları İşlem Limitlerine ilişkin yapılan basın duyurusunda "'Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecinde Yol Haritası'nda belirtildiği gibi, döviz likiditesinin desteklenmesi amacıyla, bankaların TCMB nezdindeki döviz ve efektif piyasalarında işlem yapma limitleri 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren, yaklaşık % 130 oranında artırılarak (bugünkü EURUSD paritesi esas alındığında) 50 milyar ABD dolarına yükseltilmiştir. Bankalara ABD doları ve euro bazında limitleri ayrı ayrı bildirilecektir. Bu çerçevede, bankalara tahsis edilen depo limitleri ile ROM kapsamında TCMB'de bulundurulan altın ve döviz varlıklarının toplamı, yurtdışı şubeleri dahil olmak üzere, bankaların gelecek 1 yıldaki yurtdışı borç ödemelerinin tamamını fazlasıyla karşılayabilecek seviyeye yükselmiştir" ifadeleri kullanıldı.

KREDİ KARTI İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK AZAMİ FAİZ ORANLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMADI

Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları hakkında yapılan açıklamada ise kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında değişiklik yapılmadığı belirtilerek şöyle denildi: "Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranları 22 Ekim 2014 tarihli ve 29153 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ (Sayı: 2014/5)'de açıklanan esaslar çerçevesinde belirlenmektedir. Buna göre, 1 Ekim 2015 tarihinden geçerli olmak üzere kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranları Türk lirası için yüzde 2,02, yabancı para için yüzde 1,62, aylık azami gecikme faiz oranları Türk lirası için yüzde 2,52, yabancı para için yüzde 2,12 olarak belirlenmiştir. Söz konusu oranlar azami oranlar olup, bankalarca kredi kartı işlemlerinde bu oranların üzerinde bir faiz oranı uygulanması mümkün bulunmamaktadır. Bankalar bu oranları geçmemek üzere faiz oranlarını serbestçe belirleyebilecektir. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren gelecek üç aylık dönem için geçerli olacak azami faiz oranları bu tarihten önce yine Bankamız tarafından kamuoyuna duyurulacaktır. Bankalar, diğer ülkelerde olduğu gibi, kredi kartı faiz oranlarını bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlemektedir. Bu nedenle, kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin bu gereksinimlerini kredi kartları yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamaları menfaatlerine olacaktır" (DHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SİYASET Haberleri