MESCİD-İ AKSA'DA SABAH NAMAZI

Sami Kesmen

 İki gece, üç günlük bir programla, bir grup dost Kudüs'deyiz. Özlemini çektiğimiz Kudüs şehrini ziyaret etmek ve Mescid-i Aksa'da namaz kılmak tarifi zor, yaşanmadan anlatılması mümkün olmayan bir duygu. Bu duygularla iki gündür Mescid-i Aksa merkezli ziyaretler yaptık. Peygamberler diyarı olan Filistin topraklarının kokusunu ruhumuzun derinliklerinde hissettik. Peygamberler ne zaman sıkıntılarla karşılaşmışsa yolları Filisten'e çıkmış, bir süre manevi terapiden geçerek tekrar asli mekanlarına dönüşmüşlerdir. Yıllarca vaazlarda, radyo ve televizyon programlarında anlattığım, gazete köşesinde yazdığım Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın bambaşka bir kokusu ve derinliğinin olduğunu mahallinde müşahade ettik. 
      Peygamberimizin, ziyaret edilmesini tavsiye ettiği üç mescidden birisidir Mescid-i Aksa. İslama göre üçüncü kutsal mesciddir. Tarihsel açıdan da ikinci olarak inşaa edilmiş bir mesciddir. Etrafının mübarek olduğu Kur'an ayetleriyle bildirilen Mescid-i Aksa'nın Kabe'nin inşasından kırk yıl sonra yapıldığı Peygamberi rivayetlerdendir. Mescid-i Aksa'yı, Kudüs'ü, Al-Halil şehrini,  Al-Hulul şehrini ve yaptığınız diğer ziyaretlerdeki müşahede ve duygularımızı ilerleyen günlerde bu köşemizde paylaşacağız. Kudüs davası, Mescid-i Aksa rüyasının derinliklerini ifade edeceğiz. Kudüs'ün müslümanlara ne dediğini hususunda hissettiğimiz duyguları anlatacağız. 
     Mescid-i Aksa'da sabah namazı ve hissedelin duygu; tarifi zor bir gönül depremi yaşatıyor cemaat olanlara. Yüzlerce defa Kâbe'de, onlarca defa Ravza'da sabah namazı kılan biri olarak bana ayrı bir heyecan yaşattı Mescid--i Aksa'da sabah namazı kılmak. İmamın okumak için fatihadan sonra seçtiği ayet ve süreler genellikle cihat ve dua bölümlerinden olması dikkate almaya değer bir farklılık yaşattı bizlere. İmamın arkasında, birinci safta, sabah namazında yer bulmakla da manevi havanın ruhunu hissetmek daha da kolaylaşmış oldu. Gerek sabah namazında, gerekse cuma ve diğer namazlarda cemaat olanların yüz hatlarından hissiyatlarını okumaya çalışınca da, neredeyse hepsinin cihat şuuruyla mescide geldikleri, şehadete özlem duydukları görülüyordu. Sevap kazanmak, günahlardan arınmak onlar için ayrıntı gibiydi. Dünya güç odaklarının baskı, etki ve yardımına ragmen Yahudilerin Filistin halkının  Mescid-e girmelerine engel olamamaları; onların sahip oldukları cihad şuuru ve özlem duydukları şehadet nedeniyle olduğu kannetine sahip olduk. 
     Emekli müftü Adem Sayılır hocam ve bir o kadar manevi duygusu kuvvetli olan Mevlüt Sayılır abinin de grubumuzda olmaları bu ruhsal derinliği yaşamamızı ayrı bir etki sağladı. Seksenbeş yaşındaki Şükrü Danışmaz, doksan yaşındaki Hüseyin İlik amcaların heyecanı manevi havayı yaşamımıza katkı sağladı. Ahmet Kızılkaya ve İsmail İlik'in bizlerle olması  ayrı bir duydu oluşturdu. Hepsinin ortak duygusu, Mescid-i Aksa'da sabah namazının bir başka manevi duygu yaşattığı oldu. Bizlerere tarihsel rehberlik yapan Izzettin Abbasi de, bu duyguları yaşamamızın mimarı oldu.
     Farklı bir gelenek, yöntem ve usül olarak sabah namazında, ikinci rek'atın rükusundan sonra imamın sesli olarak, "Kunut" duası yapması, Mescid-i Aksa'yı anlamaya ve derdini duymaya  yardımcı oldu. Çok güzel, farklı ve derin duygulara sahip olduk iki günlük sabah namazında Mescid-i Aksa'da. Adeta cihada çağrı yapıldığına, şehadetin müjdelendiğine, ahiretin gaye edinildiğine şahit olduk. Tüm Müslümanlara evrensel bir mesaj verildiğini hissettik. "Mescid-i Aksa, Peygamberin Allah'a ulaştığı mekandır. Etrafı mübarektir. Buradan geçmeyen gönül, ruh, beden, mekân, makam, imkan ve iman Allaha ulaşamaz" diyordu lisani haliyle Mescid-i Aksa'da sabah namazı. 
      Bir Müsmüman için Mescid-i  Aksa'yı ziyaretin, en az Umre yapmak kadar önemli olduğu kanaatına vardım. Hac ve Umre Organizasyonu yapan bir firmanın sahibi olarak, bundan böyle "Kudüs Ziyaret" programlarının düzenlemesine mutlak ihtiyaç olduğu kararına sahip oldum.  Peygamberimiz, ziyâret etmeyi tavsiye ettiği mescidler içinde Mescid-i Aksa'yı neden saydığını çok iyi anladım. Herkesin Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmesini tavsiye ediyorum, elimizden gelen kolaylığı göstermenin taahhüdünde bulunuyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.