Ramazan ayının geride kalmasına rağmen insanların üzerinde hareket etme konusunda etkilerinin hale devam ettiğini kaydeden Hospital Park Grup Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Diyetisyen Elanur Yılmaz, özellikle yeme içme konusunda hastalardan gelen şikâyetler üzerine onlara yavaşlayan metabolizmanın hızlandırılması gerektiği tavsiyelerinde bulunduklarını kaydetti.
Hızlanan metabolizmanın canlanmanın insan üzerindeki olumsuz havayı ortadan kaldıracağını hatırlatan Yılmaz yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: Öncelikle kaliteli bir uyku ile güne erken başlayın. Uykunun aşırısı da yoksunluğu da metabolizma hızımızda yüzde 10'lara varan düşüşlere neden olur. Bu nedenle günde ortalama 7-8 saat uyku birinci şartımız. Güne mutlaka kahvaltı ile başlayalım, kahvaltımızın baş tacı da yumurta olsun. Yumurta iştahınızı frenleyecek kaliteli bir proteindir. Günlük beslenme planınızı 2 saatten az, 4 saatten fazla olmayacak şekilde beslenelim unutmayın; az ama sık aralıklarla beslenmek, metabolizmanızı canlandırır. Her gün en az 34 porsiyon yağsız ya da az yağlı süt ve süt ürünü tüketin. Araştırmalar sonucu, günlük 10001400 miligram kalsiyum alan bireylerin daha fazla yağ yaktığı kanıtlanmıştır. Hayatınızda da diyetinizde de sudan mazeret istemiyoruz! Metabolizma hızlandırmanın en ucuz ve kaliteli yoludur su, her gün ortalama 23 litre suyunuzu için. Omega-3 yağ asitleri metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımıza yardım eder. Somon omega-3ün mükemmel kaynağıdır. Bunun en önemli maddesi haftada 2-3 kere omega-3 yağ asitlerinden zengin balık tüketmektir. Her gün mutlaka yağsız et, tavuk, balık tüketip demir depolarınızı doldurun. Yapılan çalışmalar ile demir yetersizliği anemisi olan bireylerin metabolizmalarının daha yavaş çalıştığını kanıtlanmıştır."
DÜZENLİ YÜRÜYÜŞ YAPIN
Metabolizmayı çalıştırmak için hareket, daha fazla hareket diyen Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Diyetisyen Elanur Yılmaz, adım sayanların 10 bin adımın altına düşmemesi gerektiğini ifade etti. Bol bol düzenli yürüyüş ve egzersiz yapmanın altın temel kural olduğunu vurgulayan Elanur Yılmaz, Diyetinizin proteininden vazgeçmeyin. Proteinlerdeki amino asitler kaslarınızı onarır. Kas kütleniz metabolizmanız için en değerli hazinenizdir. Kaslarınızı asla kaybetmeyin.Lifli gıdaları sindirmek kolay değildir, sindirmek için fazladan enerji harcarsınız ve metabolizmanızı canlı tutarsınız. Günlük en az 25-30 gram lif alımına özen gösterin. Günlük lif miktarını karşılamak için beslenme öğününüzde; sebze ve meyveler, tam tahıllı ekmek, bulgur, yulaf, çavdar, karabuğday, kahverengi pirince yer verin. Sağlıklı bir damar kalitesi demek, ultra hızda çalışan bir metabolizma demektir. Severek yediğimiz; çilek, kiraz, vişne, siyah erik, nar, ahududu gibi kırmızı meyveler antosiyanidinler bakımından zengin, damar kalitemizi arttıran, diyetimizin ara öğünlerini renklendiren kaynaklardır. Yemeklerinizi baharatların gücüyle zenginleştirin. Tarçın, kekik, biberiye, zerdeçal, zencefil, kırmızıbiber antioksidan içerikleri ve içerdikleri özel maddeler ile metabolizma hızınıza hız katar. Çay demliklerinize 1 adet çubuk tarçın 3-4 adet karanfil atmaya ne dersiniz Böylece hem çaya lezzet katmış, hem de tarçın ile bayram dönüşü yükselen kan şekerleriniz üzerinde olumlu etkiler yaratmış olursunuz. Sebzeleri çiğ tüketin! Sebze yemeklerinin ise hafif diri kalması altın kuralımızdır. Akşam yemeklerinde mutlaka 1 tabak bu şekilde hazırlanmış sebze yemeğiniz ya da sirke, limon ve baharatlarla zenginleştirilmiş salatanız olsun." diye konuştu.