Bizler toplum olarak her şeyi mevsimine göre tüketen bir yapıya sahibiz. Mevsimine göre meyve, sebze; mevsimine göre aşk ve tabii asıl mesele mevsimine göre diyet. Örneğin; kimilerine göre yaz mevsimi zayıflamak ve fit olmak için bulunmaz bir fırsattır. Ancak hayatın bir dengesi ve dinamikleri vardır. Bu dinamiklerin başında dengeli bir hayat sürmek, sağlıklı beslenmek, zevk aldığın işi yapmak ve sevmek gelir ki son madde en büyük parçalardan biridir. Siz bunlardan birini eksik yaptığınızda o muhteşem denge bozulur ve fiziksel sinyallerle fazla kilolar olarak size geri döner.
Son zamanların en soğuk kışı kapıda diyorlar. Yaz içinde son yılların en sıcak geçecek yazı diyorlardı ama gördüğünüz gibi insan her ortama iklime adaptasyonunu bir şekilde sağlayabiliyor. Bu kimimiz için metabolizma dengesizlikleri, fizyolojik rahatsızlıklar ve bağışıklık sisteminin yeterli çalışamaması gibi sonuçlar da doğurabiliyor.
Kalın Barsağın Sağlığı için İdeal Mevsim
Eylül ayından aralık ayına kadar olan dönemde genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, nezle gibi soğuk algınlıkları daha sık görülür. Bunu önlemek için bu dönemde kalın bağırsak sağlığına özellikle önem verilmelidir.
Kalın bağırsağı temizlemek için bu mevsimden daha iyi bir dönem olamaz. Bunun için bol lifli, posalı gıdalar (Örneğin; yulaf gevrekleri, kurubaklagiller, tam buğday ekmekleri, sebzeler ve kabuklu meyveler) kesinlikle tüketilmelidir. Bunun yanı sıra yararlı bakterilerin çalışma hızlarını artırmak için yoğurt ve kefir tüketmek oldukça önemlidir.
Bu dönemde kalın bağırsağı yoracak katkı maddeli ve sindirimi zor olan besinler tüketilmemeli. Kırmızı et haftada 2 kez tüketilmelidir. Yapılan araştırmalar sıklıkla kırmızı et tüketen kişilerde, kalın bağırsak kanserinin yaygın olduğunu saptamışlardır. Ayrıca şarküteri ürünleri içerisinde bulunan nitrat ve benzeri katkı maddeleri de bağırsak sağlığını oldukça olumsuz şekilde etkilemektedir.
Etrafınızda deri hastalığı veya astımı olan bazı kişilerde göreceksiniz ki bununla ilişkili kabızlık hemoroid gibi kalın bağırsak ile ilişkili bir takım problemler görülebilmektedir. Bu dönemde günlük 25-30 gr kadar posa tüketemediğinizi düşünüyorsanız, beslenme uzmanınız veya doktorunuzun tavsiyesiyle besin destek ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Metabolizmamı Hızlandırmak için Ne Yapmalıyım?
Metabolizmayı hızlandıran sihirli bir besin yoktur. Kas kütlesini artırmamız gerekir. Bu da düzenli egzersiz ve proteini yeterli bir diyetle mümkündür. Ancak bu koşulda metabolizmamız hızlanabilir.
Buna ek olarak yapılan bazı çalışmalar günlük olarak düzenli yeşil çay tüketiminin metabolizma hızını belirli bir miktar arttırdığı gözlenmiştir. Aynı zamanda antioksidan etkisinden dolayı da tercih edilebilir. Bol miktarda su tüketimi, sebze ve meyveyi düzenli tüketmek vücudun iyi çalışması için bir etkendir.