Çeşitli şekilleri olan, renk cümbüşü, albenili,tatlarıyla her dilimiyle bizi yerken mutlu eden meyveler.Günde ne kadar meyve tüketiyoruz? Ne kadar özen gösteriyoruz? Faydaları nelerdir? Bunları biliyor muyuz?
Meyveler bizim vücudumuzu ayakta tutan, bize takviye yapan, vitamin depolarıdır. Günde 3 farklı renkte meyve tüketmemiz gerektiğini biliyor musunuz?
Meyve hem kilo vermemize yardımcı oluyor, hem de kan şekerimizi düzenliyor. Tabi ki yanlış miktarda tüketildiğinde zararları olabilmektedir. Meyve, büyüme ve gelişmeye yardım eder, hücreyi yeniler, bağırsakların düzenli olarak çalışmasında baş etkendir. Meyveler yüksek miktarda posa içerdiğinden fazla besin tüketmemizin önüne geçer. Midedeki şişkinliği alır, insana sakinlik verir.
Diyet listelerine bakarsanız, meyvenin ne kadar da önemli bir yere sahip olduğunu görürüz. Yemeklerden 1-2 saat önce veya ara öğünlerde olmazsa olmazdır meyve.
Meyvelerden bazıları kan şekerini çabuk yükseltip, çabuk düşürür bazılar ise biraz daha tok tutar. Örneğin; muz, incir,kavun gibi meyveler çabuk acıktırır.Elma,armut gibi meyvelerin miktarlarını iyi ayarlamak gerekmektedir.
Özellikle çocuklarda meyve tüketimine büyük önem vermeliyiz. Okula giderken beslenme çantalarına koyacağımız elma, portakal onlar için vitamin deposudur. Tabi bura dada kişinin yaşı ile tüketeceği meyve miktarı da önemli olmaktadır.
Bazen kan şekerimiz hızla düşer, elimiz ayağımız titrer. Açlıktan ne yiyeceğimizi şaşırmış duruma geliriz. Halbuki bunun önüne geçmek kolaydır. Yemeğe kadar beklemek, açlıktan titremek yerine,ağzımıza atacağımız 1 elma, 2 incir bizi kendimize getirmeye yetecektir.Sabahları kahvaltıdan yarım saat sonra yenen,öğleden sonraları ve yatmadan 2 saat önce meyve yemeye özen gösterelim.Böylece sindirim sistemimizi düzene sokmuş olacağız.Bunu bu şekilde yapmayı alışkanlık haline getirmekte fazda vardır.
Yazın meyvenin en bol olduğu zaman olduğunu biliyoruz. Düşünsenize hepside rengarenk.Ne isteseniz önünüzde neredeyse.Kışın bu bolluğu biraz zor buluruz.Yaz ve kış meyvelerini farkları da burada.Yazın oturup bir kilo kirazı yiyebiliriz ;fakat bir kilo ayva yediğinizi düşünsenize.Her besini dozajında yemek gerekir.
Her şeyin azı karar;çoğu zarar
Günümüzde yazın yediğimiz meyveyi, kışında bulabilme imkanı var;fakat önemli olan bunları mevsiminde tazeyken yemek.Yoksa hormonlu yemişsiniz yada yememişsiniz ne fayda Hatta zarar bile.
Bir pazara, manava gittiğinizde kasaların içerisinde 2 tane elma. Biri hafiften kararmış diğeri ise kıpkırmızı taş gibi. Ben anlarım ki bunda bir iş var hormonlu olabilir.ondan uzak durmakta fayda vardır.
Benim size mesajım vücudunu meyvesiz bırakmayın eğer sağlıklı ve uzun bir hayat sürmek istiyorsak