MHP'de emanet oy polemiği

MHP lideri Devlet Bahçeli'ye eski dava arkadaşı Şevket Bülent Yahnici'den çarpıcı uyarılar geldi. Yahnici, MHP'nin emanet oyla barajı geçtiğini söyledi



MHP lideri Devlet Bahçeli'ye eski dava arkadaşı Şevket Bülent Yahnici'den çarpıcı uyarılar geldi. Yahnici, "MHP emanet oyla barajı geçti" dedi. MHP'de hem Alparslan Türkeş hem de Devlet Bahçeli yönetiminde yer almış, milletvekilliği, genel başkan yardımcılığı yapmış isimlerden biri olan Şevket Bülent Yahnici 12 Haziran seçim sürecinde ve sonrasında MHP'de yaşananları dikkatle takip edenlerden. 1968'de CKMP ile başlamış siyasi hayatı. Kendisini Türk milliyetçisi diye tarif edenlerden. MHP tarihinde yaşanan onca seçim başarısızlığına ve 1999'da yüzde 18'lere kadar yükselen oy oranına tanıklık etmiş bir siyasetçi. "Ben 1968'de CKMP'den beri seçim kaybetmiş bir adamım. Hiç bir yere gitmedik. Nerede soyunduk orada giyiniriz" diyor. Bahçeli'nin genel başkan seçildiği 1997 kongresinde destekleyenlerden, ancak 3 Kasım seçimlerinden sonra yapılan kongrede yolları ayrıldı. Yahnici'nin MHP'nin 12 Haziran performansı ve partiye ilişkin analizlerinin yer aldığı röportajın önemli satırbaşları şöyle:

MHP EMANET OYLA BARAJI GEÇTİ

Yahnici, "İnsanlar 'Aman MHP baraj altında kalmasın' diye bu partiye oy vermişlerse parti baraj altında kalma riski ile karşı karşıya demektir. Bir partiyi yüzde 9,5-10,5 aralığına hapsederek yönetmenin bir bedeli olmamalı mı" dedi.

SEÇİM SONUCU BAŞARILI MI?

MHP'nin seçimlerde aldığı oyla ilgili bakış açıları farklı olunca değerlendirmeler de o bakış açılarana uygun şekilde farklılaşabiliyor. Genel merkezde görev yapmakta olan arkadaşlarımız başından beri bulundukları konumun da bir icabı olarak alınan neticeyi başarı olarak nitelendiriyorlar. Hatta halkımıza barajı geçme imkanı tanıdığı için teşekkür bile ettiler. İnancım MHP'nin 1999 oyunun yani yüzde 18'in MHP ile ilgili oy hesaplarında veya tahminlerde alt limit olarak kullanılabilmeseydi. Yani, partinin yönetim kademesindeki arkadaşlarımızla benim şahsi inancım arasında yüzde 10'luk bir başlangıç noktası farkı var.

BAŞARI GÖRÜNMÜYOR?

İnsanlar "Aman MHP'ye oy verelim, baraj altında kalmasın" diye bu partiye oy vermişlerse MHP baraj altında kalma riski ile karşı karşıya demektir. MHP, 2007'de de, 2011'de de emanet oylarla barajı geçti. Bu gerçeği söyleyince MHP Genel Merkezi'ndeki arkadaşlarımız ayağa kalkıyor. 1999'da yüzde 18 oy alan yönetimdeydiniz, ama 2002'de yüzde 8 oy alınırken de parti yönetimindeydiniz."

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SİYASET Haberleri