Millet: Tarih ve sosyolojik bakımdan belirli bir aşamaya ulaşmış belirli nitelik ve şartları özellikleri olan bir topluluktur. Millet, her şeyden önce sınırları tarihte hazırlanmış ve mücadelelerle çizilmiş bir vatana dayanır.
‘’Milli birlik ve beraberlik. Milletçe birliği, bir arada yaşamayı ve bütünlüğü belirler. Bir arada yaşayan millet fertlerini ,birbirine sıkıca bağlar, kısaca milleti oluşturan unsurlarda birlik ,beraberlik ve bütünlük demektir’’
Birlik ve beraberlik içinde yaşayan toplumlar hep güçlü olmuştur. Devlet otoritesi birlik ve beraberliğin oluşması için etken bir olgudur. Otorite varsa değişik unsurlar aynı potada kaynaştırılabilinir.
Amerika Birleşik Devletleri bir çok milletten oluşmaktadır. Toplulukların öncelikli düşüncesi Amerika Birleşik Devletleridir. Ne zamana kadar? Devletin gücünü ve birliğine kaybetmesi ne kadar. Güç varsa birlikte vardır, eğer güç zayıflarsa, birlik bozulmaya başlar. Her grup veya ırk üstün olmak için mücadele eder ki bu da Birleşik Devletlerinin sonunu getirir.
Yaşanmış örnek var mı? Örnek Osmanlı İmparatorluğudur. İmparatorluk güçlü iken, birçok etnik grubu veya milleti bir arada tuta biliyordu. Ne zaman ki imparatorluk duraklama dönemine girdi ondan sonra sorunlar artmaya, imparatorluk içindeki unsurlar kopmaya başlamıştır.
Osmanlının en güçlü döneminde Yavuz Sultan Selim ”Milletimin ihtilaf ve ayrılığa düşme endişesi kabrimin köşesinde bile beni rahatsız eder, düşmanlarımın hücumunu savuşturmak için çaremiz birlik iken bir olmazsa millet, perişan eyler beni. Kabrimde bile kızgın demirle dağlanmış gibi yanarım ” demiştir.
Amerika Birleşik Devletleri değişik milletlerin kültürlerini bir potada eriterek tek bir hedefe doğru yönlendirilebilmiştir. Osmanlı İmparatorluğunda ise değişik milletlerin kültürlerini bozmadan hoşgörü adı altında, kendi inançlarına göre yaşamaları nedeniyle bu kültürleri bir potada eritememiştir, doğal olarak güç azaldığı zaman ,çözülme çorap söküğü gibi gelmiştir. Bunu ister milliyetçilik akımları diye adlandırın ister kötü yönetimden kaynaklanan başkaldırı diye adlandırın, sonuçta içerisinde yaşattığı toplumlar arasında birlik ve beraberlik hedefi oluşturulamadığından imparatorluğun dağılması hız kazanmıştır.
Unutulmamalıdır ki Çanakkale’de ve Kurtuluş Savaşında ki yokluk içindeki başarımız birlik ve beraberlikten kaynaklanan bir ruhun eseridir.
Günümüzde milli birlik ve beraberliği sağlamak mümkün müdür? En önemli şart bağımsız bir ülke olmamızdır. Ülkemiz bağımsızsa milli birlik ve beraberliğimizi sağlayabiliriz Bu birliktelik size gücü getirecektir, güç akabinde ilerlemeye gelişmeye yol açacaktır.
Bir ülkenin bağımsızlığını en önemli göstergelerinden bir tanesi ekonomidir, ikincisi ise savunma sanayidir. Ekonomik gücünüz ve savunma sanayiniz yok ise bağımlısınız. Bu iki unsuru yakın zamanda çok iyi öğrendi bu ülke. Bağımsız olmadığınız da hassas dengeleriniz rahatlıkla harekete geçirile bilinir .
Bu da suya düşen bir damla misali dalgalanmaya neden olur. Sonra sorgulamaya başlarsınız küçük bir ekonomik kıpırdama da aynı topraklar üzerinde yaşayan insanların ülkenin zora gireceğini bilmelerine karşın bu denge bozukluğunun yararlanmaya çalışırlar.Bu fırsatçı yaklaşım birlik ve beraberlikten uzak olmamızın en güzel göstergesidir.
Devamında devletin göstermiş olduğu %10 indirim hamlesi ise temelde birliğin sağlanmaya çalışılmasıdır.
Ekonomik olarak sıkıntıya düşülmesini her şeye bağlayabilirsiniz. Çeşitli nedenleri vardır ,geçmişten gelen kötü yönetimden, geçmişten gelen bağımlık da diyerek sucu başkalarının üzerine atabilirsiniz mutlaka ama onun bir göstergesi var ki siyasi ranta çevirip karamsar bir hava oluşturmak için milletin birbiriyle yarışmasının altında ki gerçek millet olarak bir hedefimizin olmamasıdır Bu olumsuzluklar mücadele etmenin en güzel yolu ,millet ruhunu oluşturabilmekten geçer.