Sigara kullanımında dünyanın önde gelen ülkelerinden olan Türkiye'de, ''sigara keyfi'' için yılda 15 milyar dolardan fazla para harcandığı bildirildi.
Sigarayla Savaşanlar Vakfı (SSV) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye'nin tüm tarım ürünleri ihracatından fazla kaynak, sigaraya ayrılıyor.
Sigara için yılda 15 milyar dolardan fazla paranın harcandığı Türkiye'de, 2008 yılındaki toplam tarım ürünleri ihracatı, 13 milyar dolar civarında gerçekleşti.
SSV Başkanı Sevgi Aksu, tütün kullanımının, dünyadaki başlıca sekiz ölüm nedeninden altısı için bir risk faktörü olduğunu vurgulayarak, tütün mamulleri kullanımının, 2030 yılına kadar tüm dünyada 175 milyondan fazla insanın ölümüne yol açacağının tahmin edildiğini bildirdi.
Aksu, dünyanın en çok sigara içen ülkelerinden biri olan Türkiye'nin, yabancı sigara üreticileri için hala yatırımlarını sürdürdükleri cazip bir pazar konumunda bulunduğuna dikkati çekti.
''Türkiye'de en çok görülen kanser türü, akciğer kanseri ve bunun da yüzde 90'ı, sigara kaynaklı'' diyen Aksu, ''Sigara içenlerin oranını etkili bir şekilde düşürmeyi başarsak bile, daha uzunca bir süre, bugüne kadar içilen sigaraların getirdiği sağlık problemleri ve ölümlerle yaşamak zorundayız'' görüşünü dile getirdi.