Milyonlar çöpe mi gitti?

Geçtiğimiz sene tüm dünyayı etkisi altına alan domuz gribi salgından korunmak adına bu virüs için üretilen aşılara tüm dünyada milyonlarca dolar harcanmıştı. Şimdi ise kullanılmayan bu aşıların çöpe atıldığı iddia ediliyor

Meksika'nın kuzey kesiminde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan domuz gribi H1N1 virisü tüm dünyayı etkisi altına almış ve Avrupa ülkelerine yayılan salgın daha sonra da Türkiye'ye gelmişti. Tüm dünya ülke liderleri aşıdan korunmanın yöntemi olarak salgından hemen sonra üretilen domuz gribi aşısını tercih edip milyonlarca aşı talep etmişti. Aşı talep eden ülkeler arasında yer alan Türkiye 8,4 milyon aşı satın almış ancak bu aşılardan sadece 4,4 milyon adetini kullanmıştı. Samsun İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Erdinç Özoğlu, il genelinde 50 bin domuz gribi aşısı kullanıldığını, 20 bin aşının geri iade edildiğini belirti. Dünya Sağlık Örgütü, salgın boyunca dünya genelinde 12 bin 700 kişinin domuz gribi nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklarken bu rakam Türkiye'de 800 olarak belirlendi.

BU YILKİ SALGIN SUÇLARI BELİRLENMEDİ

Özoğlu, salgın sırasında il genelinde 20 kişinin hayatını kaybettiğini belirtirken Dünya Sağlık Örgütü'nün önümüzdeki yılki domuz gribi suçlarını yani oluşma derecesini Kuzey yarım küre için belirlemediğini söyledi. Soğuk bir iklimin hüküm sürdüğü güney yarım küre için Dünya Sağlık Örgütü'nün salgını oluşturan suçları belirlediğini kaydeden Özoğlu, “Güney yarım kürede gerekli tüm aşılar yapıldı. Dünya Sağlık Örgütü salgını oluşturabilecek elementleri yani suçları ilaç firmalarına bildiriyor ve ilaç firmaları da bu salgını oluşturabilecek suçlara karşın ilaç firmaları aşı üretiyorlar. İlaç firmaları Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği suçlara göre aşı üretmek zorundadır” diye konuştu. Özoğlu, domuz gribi aşısının normal mevsimsel grip aşılarının içerisinde kullanılacağını sözlerine ekledi.

İLAÇ FİRMALARI MI KAZANDI?

Öte yandan ABD halkı için üretilmiş domuz gribi aşılarının dörtte biri (40 milyonu),son kullanma tarihi geçtiği için dün çöpe atıldı. Yetkililer, bazılarının kullanma tarihi dün sona eren aşıların değerinin 260 milyon dolar olduğunu bildirdiler. Yaklaşık 30 milyon aşının daha son kullanma tarihi geçtiğinde, Amerikan halkı için üretilmiş aşıların yüzde 43'ü boşa gitmiş olacak. Dünya Sağlık Örgütü, geçen yılın nisanında domuz gribi daha yeni ortaya çıktığı sırada tüm dünyada hükümetlerin referans aldığı "pandemi" tanımını değiştirmişti. Eski tanımda pandemi ilan edilebilmesi için yeni bir virüsün ortaya çıkması, hızla yayılması, insanların bu hastalığa bağışıklığının bulunmaması, yüksek ölüm oranına sahip olması ve bulaşma oranının yüksek olması gerekiyordu. Ancak yeni kararla Dünya Sağlık Örgütü son iki şarttan vazgeçerek pandemi ilan etti. Domuz gribi salgınının, ilaç şirketlerinin karlarını artırmak için bu firmalarla ortak düzenlenen "bir korku kampanyası" olduğu, bu yüzden abartıldığı da iddia edilmişti.

Zekeriya FIRAT

SAĞLIK Haberleri