Mini gemisiyle balık tutuyor

Korkmaz, döşediği mayınlarla düşman gemisini batırıp Çanakkale Savaşı'nın seyrini değiştiren 'Nusret' mayın gemisinden esinlenilerek, aynı isimle yaptığı uzaktan kumandalı maket gemiyle balık avlıyor

Günümüzde hızla gelişen teknoloji sınır tanımıyor. Ondokuz mayıs Üniversitesinde öğrenim gören bir öğrenci yaptığı uzaktan kumandalı maket gemiyle oltayla değil gemiyle balak tutuyor. Balkan Savaşı'nda 2 düşman gemisini batırıp döşediği mayınlarla Çanakkale Savaşı'nın seyrini değiştiren 'Nusret' mayın gemisinden esinlenilerek, aynı isimle uzaktan kumandalı balık tutma gemisi yapan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Matematik Bölümü son sınıf öğrencisi İsa Korkmaz, yaptığı bu gemiyle olta balıkçılığının imajını da bir anda sarstı. Samsun sahillerinde uzaktan kumandalı maket gemisiyle balık tutan genci gören vatandaşlar ise meraklı gözlerle onu seyrediyor.

2 AYDA 500 YTL MALİYETLE YAPTI
2 ay süren bir uğraş neticesinde 500 YTL'ye mal olan 'Nusret', sahil yolundaki liman içi alanda tatbikata çıktı. Geminin kumandasına bu kez Binbaşı Nazmi Akpınar değil Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Matematik Bölümü son sınıf öğrencisi İsa Korkmaz, geçti. Oturduğu yerden parmakları ile mini balık aracını kumanda eden öğrenci, arkasına bağlı olan misine ile denizin 10 metre aşağısında balık aradı. 12 voltluk aküden aldığı elektrikle çalışan gemi, saatte 8 km hıza ulaşabiliyor. 4 yöne kumanda edilebilen uzaktan kumandalı balık tutma gemisi 'Nusret', balık kancaya yakalanınca sesli ve ışıklı ikaz veriyor. Daha sonra da makara sitemi yardımıyla balık denizden çıkarılıp gemiye alınıyor. Kaptana geriye sadece gemiyi getirmek kalıyor.

BALIKÇILIĞA YENİ BİR ANLAYIŞ GETİRECEK
Balık avlama merakının küçük yaşlarda başladığını dile getiren Korkmaz, Nusret'in balıkçılığa yeni bir anlayış getireceğini düşündüğünü söylerek "Küçükken ırmağın kenarındaki yavru balıkları elime almaya çalışırdım. Orta okulda olta ile balık tutmaya başladım. Lisede usta oldum. Ama balık tutarken çalılar, olta atmamıza engel olduğu için yüzen bir olta yapmak istedim. Üniversitede de işin bilimsel boyutuna girdim. Şablonu kafamda vardı. Tahtasını sanayiden aldım. Gemi şeklini verdim. Cihazları ve kumandayı internet aracılığı ile yurt dışından getirttim. Mekanik donanımlarını yerleştirdikten sonra hazır hale getirdim.'' şeklinde konuştu.

300 METRE UZAKLIKTAN KUMANDA EDİLEBİLİYOR
Korkmaz, 2 kilo ağırlığında, 55 cm uzunluğunda ve 25 cm genişliğindeki Nusret'i 300 metre uzaklıktan kumanda edilebildiğinin altını çizerek, aracı daha da geliştireceğini söyledi. Yeterli malzemenin olması halinde aynı aracı 4 gün içerisinde yapabileceğini ifade eden Korkmaz, "veya batma ihtimali yok. Bunu geliştirip, elektrik derdinden kurtulacağım. Harici bir nitri yakıtlı motor yerleştirip, mazotlu olarak kullanacağım. Hem seri hale gelecek hem de daha sağlam olacak. ' şeklinde konuştu. Avlanmanın geceleri de yapılabilmesi için aydınlatma sistemi koyduğunu hatırlatan Korkmaz, bununla Kefal, Hamsi, İstavrit, Lüfer, Sazan, Çinekop ve orta boy Palamut avlanıp taşınabileceğini de bildirdi. 'Nusret'i gören olta balıkçıları ise gemiye hayran kaldıklarını söyledi.

Yaprak KOÇER

GENEL Haberleri