Sağlık hizmetleri, farklı özellik ve uygulamalara göre sınıflara ayrılmaktadır. Bu hizmetlerden biri olan mobil sağlık hizmetleri ise 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanununa göre işverenlerin sorumlulukları arasına yer almaktadır.
Belirli periyotlar ile işverenler çalışanları için yaptırması gereken bazı tahlil ve tetkikler bulunmaktadır. Bu işlemlerinde çalışılan yerde yapılabilmesi içinde mobil sağlık sistemi adı verilen bir sistem kurulmuştur. Böylelikle daha kolay bir şekilde sağlık durumları yakından takip edilirken aynı şekilde de yasal sorumlulukta yerine getirilmiş olmaktadır.
Bir kişi işe başlamadan önce yasa gereği bir sağlık raporu alması gerekmektedir. Özellikle de her sektörün çalışma koşulunun farklı olması ve ayrıca da içerdikleri risklerden dolayı da her iş her kişi için uygun değildir. Bu rapor ile de örneğin solunum problemleri yaşayan bir kişinin maden gibi alanlarda çalışmasının da önüne geçilmesi mümkün olmaktadır. En önemlisi de meslek hastalıklarının oluşmasının da önüne geçilmektedir.
Mobil sağlık hizmetleri de çok sayıda çalışan olan bir iş yerinde verilen tıbbi hizmet olarak da tanımlanabilmektedir. Bunun içinde gezici sağlık hizmeti olarak belirlenmiştir. İş yerlerinde belirlenen takvimlere göre ekipler gelerek ilgili testleri yaparak sonuçları raporlaştırılmaktadır. Böylelikle de sağlık durumu çalışanların çok yakından takip edilmiş olmaktadır.
Mobil Sağlık Hizmeti Nedir?
, iş güvenliği ve sağlığı yasası ile birlikte de hayatımıza girmiştir. Tehlike seviyeleri fark etmeksizin işverenlerin yaptırması gerekmektedir. Bu sağlık hizmeti ile kapsamında genel olarak ise;
- Akciğer grafisi çekimi
- Göz muayenesi yapılması
- Portör tahlilleri
- Solunum fonksiyon testinin yapılması
- İşitme testi olan odyometri testi
- Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu hizmetler verilmektedir.
Detaylı bir şekilde incelendiği zaman bir iş yerinde taranması gereken temel her şeye bakılması için bir araç ile sağlık hizmetlerinin taşınması olduğu görülmektedir. Ülkemizde meslek hastalıkları ve meslek kazaları açısından incelendiğinde bugüne kadar çok sayıda kişi hayatına kaybetmiştir. Can kayıpları ve istenmeyen durumların hepsi gereken bütün önlemlerin alınması halinde önlenebilmektedir. Mobil sağlık hizmetinden yararlanmak da bu çözümlerden bir tanesidir.
Meslek hastalıkları zaman içerisinde oluşmaktadır. Düzenli bir şekilde takip edilen bir çalışanın meslek hastalığına yakalanıp yakalanmadığı çok daha rahat bir şekilde belirlenebilmektedir. Bu durumda ise de erken teşhis konulduğu için hastalık daha ileriye seviyelere gelmeden durdurulabilmektedir. Mobil sağlık hizmetleri güvenli bir işyeri için önemli bir yere sahiptir.
Yasa incelendiği zaman;
- Az tehlikeli olarak nitelendirilen iş yerlerinde 5 yılda bir
- Tehlikeli olarak nitelendirilen iş yerlerinde 3 yılda bir
- Çok tehlikeli olarak nitelendirilen iş yerlerinde yılda bir kere de olarak belirtilmiştir.
Mobil Sağlık Hizmeti Nereden Alınır?
Hem işveren hem de çalışanlar için bir kuruma gitmeden bu hizmetten yararlanmak çok daha pratik ve kolaydır. Ancak akla ise mobil sağlık hizmeti nereden alınır sorusu gelmektedir. İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yetki verilen Ortak Sağlık Güvenlik Birimi firmaları bu hizmeti verebilmektedir. Sağlık kuruluşları da bu hizmeti sunabilmektedir.
Satem Mobil Güvenlik, ilgili kurumdan yetki alarak mobil sağlık hizmeti vermektedir. Yönetmeliğe uygun ve modern mobil bir araç ile de tetkik ve testler yapılmaktadır. Mesafe fark etmeksizin uzak mesafelere kadar gidebilen araçlar ile sağlık hizmetlerini taşımaktadır.