Samsun'da 3 dönemdir muhtarlık görevini sürdüren Ulugazi Mahallesi Kadın Muhtarı Filiz Kavalcı, adeta mahallesinde bir belediye gibi çalışıp hizmetleriyle dikkat çekiyor. Filiz Kavalcı o kadar çok işler yaptı ki, hangisi nasıl anlatılmalı? Mesela? Diyeceksiniz. Mesela..Mahalleliyi dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumak için kamera sistemi kurdu. Dünya Çevre gününde öğrencileri yanına topladı, onlarla birlikte okul bahçesi temizledi, fidan dikti. Okul aile birlikleriyle işbirliği yaparak bölgesinde bulunan okullardaki öğrencilere yurt içi geziler düzenledi. Sakarya İlköğretim okulunun kapatılmaması için okul bahçesinde öğrenci ve öğrenci velileriyle birlikte eylem yaptı. Mahallesinde bulunan fakirleri ve zenginleri tespit etti, birinden alıp diğerine vererek mahalledeki sosyal dengeyi sağlamaya çalıştı. Samsun'da Dünya Kadınlar Günü 'Bir toplum kadına ne kadar önem veriyorsa, geleceği o kadar aydınlıktır' diyen sesinde gelenekselleşti. Mahallesini geçmişinden kopuk yaşatmamak için mahallenin tarihçesini anlatan bir panoyu herkesin okuyabileceği bir yere dikti. Mahallesinde baz istasyonu kurulmasına mahalleliyi de arkasına alarak karşı durdu. Türkiye'de ilk kez e- muhtarlık projesini başlattı. İşte bu çok başarılı mutrar hanımla köşe yazarımız Şevki Yıldırım 5 Aralık Dünya kadın Hakları günü öncesinde konuştu.
Ş. Yıldırım: Sevgili muhtarım sizi yakından izleyen bir gazeteci olarak, keşke benim muhtarım da Filiz hanım gibi hamarat, tuttuğunu kopartan, mahallesini evi gibi tanzim ederek çekip çeviren biri olsa diye hayıflandığım oluyor. Her gün bir yenilik, her gün bir olumlu haber duyduğımda Filiz Hanım yine yapmıştır diye düşünüyorum. Ancak gazetem bu mahallede olduğu için de teselli buluyorum. Ben öncelikle şu Ulugazi Mahallesi isminin nasıl olduğunu anlatmanızı isteyeceğim.
KAVALCI: Ulugazi Mahallesi adını Gazi Mustafa Kemal Paşa'dan almıştır. Atatürk, 16 Eylül 1928 Pazar günü Şifa Yurdu Sokağı'nın, Bağdat Caddesi ile birleştiği noktada otomobilinden inerek ikamet ettiği Mantika Palas Oteli'ne doğru yürüyerek gitmesi sırasında 'Yaşa Ulugazi' diye tezahüratta bulunanlar olmuştu.Sokağın iki aynındaki mahalle sakinleri de bu tezahürata katılmışlardır. Bu olay sonrası mahallenin adı Ulugazi diye anılmaya başlamıştır. 1933 tarihinde Samsun İl Genel Meclisi'nce alınan bir kararla Reşadiye Mahallesi'nden ayrılarak Ulugazi adıyla ayrı bir mahalle olmuştur. Panodaki tarihin bilgileri eski mahalle muhtarımız Mustafa Altan ve Samsunlu tarihçi Baki Sarısakal'ın katkılarıyla elde ettik. Samsun halkının ve mahalle sakinlerimizi bilgilendirmeye çalıştık
Ş. Yıldırım: Sizin mahallede Cadde ve sokakları eski fotoğraflar süslüyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
KAVALCI: 1990-1944 yılları arasında çekilmiş mahallemiz ve Samsun genelinin fotoğraflarıyla süslüyoruz mahallemizi. Mahallemizin Nakkıbey Sokak, Baro Sokak, 100. Yıl Bulvarı, Kaplanoğlu Sokak ve Bağdat Caddesi üzerine mahallemizin eski sokak resimlerini yerleştirdik. Ayrıca, Samsun'un Saathane Meydanı ile denizden Samsun Kalesi ve Büyük Camii'nin genel görüntüleri de yer alıyor. Biz böylelikle mahallemizdeki gelişimi insanlarımızla paylaşıyoruz. Nasılmış şimdi nasıl olmuş konusunda mahallelimiz ve Samsunlu hemşehrilerimiz bilgilenmiş oluyor. Bu konuda olumlu tepkiler alıyoruz.
Ş. Yıldırım: Sevgili muhtarım siz her çalışmanızla örnek gösterilen bir muhtar olarak anılıyorsunuz. Hatta sizin için muhtar değil sanki başkan tanımlaması da yapıyorlar, haklı olarak. Örneğin mahallenizin daha temiz ve örnek olması için bir kampanya başlattınız.
KAVALCI: Daha temiz bir Ulugazi için mahalle sakinleri ile birlikte Samsun'a örnek olmak istiyoruz. 'Temizlik sokakta başlar, evde devam eder' sloganıyla İlkadım Belediyesi'nin katkılarıyla en temiz mahalleden biri olmak için çalışma başlattı. En güzel temizlik kirletmemektir.
Ş. Yıldırım: Geçtiğimiz yıllarda 23 Nisan Çocuk Bayramı dolayısıyla mahallenizin adını taşıyan Kocaeli Ulugazi İlköğretim Okulu'nu Samsun'a davet etmiştiniz. Konuyu bir daha anlatırmısınız okurlarımıza
KAVALCI: Türkiye geneli araştırma yaparak mahallemizin adını taşıyan ilköğretim okulunu Samsun'a davet etmeye karar verdik. Yaptığı araştırma sonucu sadece Kocaeli ilinde Ulugazi İlköğretim Okulu'nun olduğunu öğrendik ve resmi kanaldan irtibata geçerek söz konusu okulu 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı dolayısıyla Samsun'a davet ettik. İlkadım ilçesindeki 23 Nisan İlköğretim Okulu da 23 Nisan'da Samsun'a gelen öğrencilerin ağırlanmasına destek verdi. Öğretmen ve Samsun'a gelerek ağırladığımız Ulugazi İlköğretim Okulu, 23 Nisan törenlerine katıldı ve kendi folklor ekipleri ile gösteri yaptılar.Samsun'a gelen öğrenci ve öğretmenlere ilimize gezdirip tanıtmaktan mutluluk duyduk.
Ş. Yıldırım: Bir zamanlar domuz gribi vakası yaşanıyordu. Samsun'da 4 kişide domuz gribi virüsü tespit edilmesinin ardından siz, kendi imkanlarınız ile ilaç alıp adam tutarak mahallenizdeki cami ve mescidi domuz gribi virüsüne karşı ilaçlattınız. Bunu yapan başka muhtar da olmadı. Anlatır mısınız o durumu
KAVALCI: Türkiye'de domuz gribi virüsü ile ölenlerin sayısında artış gözlendiğini ve Samsun'da da 4 kişide bu virüsün ortaya çıkması bizi de tedbir almaya yönlendirdi. Vatandaşların toplu halde olduğu yerlerde domuz gribinin yayınmasının daha kolay olacağını düşünerek ilaçlama çalışması başlattık. Yani yapmamız gerekeni yaptık.
Ş. Yıldırım: Yaptıklarınızı anlatırken sanki herkes yapardı gibi davranıyorsunuz. Mesela mahalleizdeki 4 ayrı sokağa dadanan lise öğrencilerinin gürültü yapıp sigara içerek çevreyi rahatsız etmesi üzerine sokak üzerlerine uyarı levhası astınız. Bunu anlatın biraz da.
KAVALCI: Mahallemizdeki Kemer, Adıgüzel, Yiğit ve Canik Sokağı'na toplanan lise öğrencilerinin buralarda sigara içip, gürültü yapıp çevreyi rahatsız etmesi üzerine önlem aldık. Mahalle sakinlerinin şikayetlerini dikkate aldık. Söz konusu sokak üzerlerine üzerlerinde, 'Lütfen çevremizi rahatsız etmeyelim. Sokak üzerinde yüksek sesle konuşmak ve bu noktalarda beklenmemesi sokak sakinlerince rica olunur. Aksi takdirde çevreyi rahatsızlıktan emniyet birimlerine haber verilecektir' yazan uyarı levhaları astık. O çocuklar bizim çocuklar. Mahalle bizim mahallemiz hepsine de sahip çıkmak lazım.
Ş. Yıldırım: Sizi mahallenin güler yüzlü muhtarı olarak tanıyor insanlar. Sizin bir de azalarınız var onlar kimler. Birlikte çalıştığınız insanlardan söz eder misiniz sayın muhtarım.
KAVALCI: Benim Kadir Yiğit, Ahmet Koçak, Handan Çakır, Kadriye Kara, Ender Sayar, Öznur Işık, Yücel Aydın ve İlhan Saraçoğlu gibi birbirinden değerli arkadaşlarım, yardımcılarım var. Onlarla birlikte kafa kafaya veriyor. Ulugazi Mahallesi için neler yapabileceğimizi değerlendiriyoruz. Ben arkadaşlarıma sizin aracılığınızla da çok teşekkür ediyorum.
Ş. Yıldırım: Seçimlerde seçmen kağıtlarını dağıtıtorsunuz. Mahalle halkının nerede nasıl oy kullanacağına yardımcı oluyorsunuz.
KAVALCI: Mahalle sakinlerimizin oy kullanacakları zaman zorluk çekmemeleri için kendilerine yardımcı oluyorum. Bu hizmetleri geçmiş seçimlerde de verdim. 3 bin 625 seçmeninize ayrıca seçmen kağıtlarını elden teslim ediyorum. Hepsi bu. Oy kullanacak olan mahalle sakinlerini bilgilendirmek için hangi seçmen numarasının hangi okulda ve hangi sandıkta oy kullanacağının yer aldığı broşürleri mahalledeki 28 cadde ve sokakta yer alan bütün apartmanların girişlerine astım. Bir de bunu yaptım.
Ş. Yıldırım: Benim Bildiğim bazı sokaklarda kameralı güvenlik sistemi kurdurdunuz. Hakkı Bey Sokak'ın ağaçlandırılması, Kaplanoğlu Sokak'ın tanzimi, sokakların tamamının taş döşenmesi, havai hatların yer altına alınması, Çevre Günü'nde temizlik kampanyaları, Kadınlar Günü etkinlikleri, kurumlar arası koordineli çalışma, ihtiyaç sahiplerine yardım gibi bir çok hizmete imza attınız...
KAVALCI: Benim amacım ve hedefim Ulugazi Mahallemizi Samsun'un en prestijli mahallesi mahallesi yapmak. Bütün gayretlerimiz ve çabamız bunun için.Mahallede belli yerlerde prestij caddeleri oluşturmak ve Çiftlik Caddesi'nin yükünü hafifletmeyi amaçlıyorum. Bunun için belediyelerimizle sıkı ve iyi bir işbirliği içinde olmaya çaba harcıyorum.
Ş. Yıldırım: Hame kadın, hem muhtar olmak nasıl bir duygu. Siz üstelik evli ve bir annesiniz.
KAVALCI: Biz kadın muhtar olarak daha önce 2 kişiydik. 2009 Mart yerel seçimlerinde İlkadım ilçesinde 6 bayan muhtar seçildi. Siyasete kadınların elinin değmesi bizleri son dereceönemli. Ben mahalleyi evim gibi düşünüyorum. Nasıl ki evimde huzurlu bir ortam istiyorsam, mahallemde de aynı huzuru tüm mahalle sakinlerimizle paylaşmak istiyorum. Bunun için çalışıyorum. Elbet bazen yoruluyorum, ama yorulmadan bir şey elde etmek de mümkün olmuyor.Gerek muhtarlık ve gerek Belediye Başkanlığı noktalarında özellikle kadınlarımızın mutlaka sahada olmaları gerektiğini düşünmekteyim. Bu sayıların daha da artması gerekir. Çünkü kadınların sorunları aramada ve sorunlara çözüm bulmada daha da başarılı oldukları görünmektedir. Özellikle Samsunumuzun yukarı mahalle muhtarları; fakir ailelerin ve işsizliğin çok olduğu biliniyor. Ve kadınlar çözüm noktasında ulaşılabilecek her kapıyı çalabiliyor, birebir fakir ailelerin evlerini ziyaret ederek, gerekli her türlü yardım için ellerinden geleni yapabiliyor.
Ş. Yıldırım: Hatırlayabildiğim kadarıyla sizin bir de GSM şirketlerine karşı başlattığınız hukuk savaşı vardı.
KAVALCI: Kaplanoğlu Sokak üzerinde bulunan 4 katlı bir apartmanın çatısına bir GSM operatörü şirketi tarafından baz istasyonu kurulmuştu. Mahalle sakinlerimiz buna tepki gösterdi. Biz de mahallelerinde baz istasyonu istemediğimizi belirterek, olaya tepki gösterdik. Ve ardından da mahalle sakinleri ile baz istasyonunun kaldırılması için dava açtık. Samsun 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen dava karar bağlandı ve mahkeme heyeti baz istasyonunun kaldırılmasına karar verdi. 2 yıl süren davanın olumlu yönde sonuçlanması bizi mutlu etti.Bizim girişimlerimiz üzerine mahalle sakinlerinin şikayetleri üzerine Av. Refik Moral, davayı takip etti. Samsun 1. Asliye Hukuk Mahkemesi söz konusu baz istasyonunun bulunduğu yerden tamamen kaldırılmasına karar verdi