Müsademei efkardan barikai hakikat doğar
Önceki akşam gazetemiz yazarları ile birlikte keyifli bir akşam yemeği yedik. Gazetemiz kuruluş çalışmalarına tam bir yıl önce kasım ayında başlamış, bu doğrultuda önce fikir adamları ile buluşup, kurmayı düşündüğüm gazetenin fikri alt yapısını oluşturmuştum. Aradan geçen bir yıllık süreçte ciddi anlamda katkı sağladığını gördüm ve ikinci buluşmayı da önceki akşam Meşe Kültür Tesisleri"nde gerçekleştirdik, Canik Belediye Başkanı Sayın Osman Genç"te toplantımızın onur konuğu oldu, fikir erbabının fikirleri hangi siyasi düşünceye hizmet ederse etsin, samimi ve dürüst olur ise katkı sağlayacağını düşünmekteyim.
Günümüzde moda haline gelmiş ORTAK AKIL diye bir deyim var.Atalarımız yıllar öncesinden bunu tespit edip; Müsademei efkârdan, barikai hakikat doğar demişler, yani fikirlerin çatışmasından, hakikat güneşi doğar anektodunu tarihe düşmüşler. Günümüzde de buna ortak akıl denmiştir. Peki, ortak aklın yararı veya zararı nedir diyecek olur isek; akıllı, seviyeli, kültürlü, bilgili insanların istişare ederek veya tartışarak karara vardıkları her konunun yararlı olduğu muhakkaktır. İyi niyetli hiçbir insan, yanlış fikir beyan etme şansına sahip değildir, zaten böyle bir yanlışı bilerek yapmaz.Ancak her insan her konuda aynı düşünecek diye bir şey yoktur, mutlaka fikir ayrılıkları olmalı ki daha güzeli, daha iyisi bulunabilsin. Ümmetimin ihtilafında rahmet vardır buyuran âlemlerin efendisinin de, bunu kastettiği kanaatindeyim.
Gazetemizin kuruluşundan bu güne kadar, yazı yazan ve yeni yazmaya başlayan arkadaşlarımızın yazılarını, fikirlerini incelediğimizde, farklı güzelliklerin ortaya çıktığını görürüz. Siyasi düşüncenin hangi yelpazesinde olursa olsun, ülkemizin veya şehrimizin menfaatleri söz konusu olduğunda herkesin aynı heyecanı taşıdığını görmek gerçekten onur verici bir durum. Mesela birçok insanın sevmediği bir veya birkaç şahsiyet yönetiminde olmasına rağmen, konu Samsunspor olunca herkes tek ağızdan şehrimizde bir tane Samsun spor var, konu onun menfaati olursa her şeyden vazgeçeriz diyebiliyor. Demek ki insanımız ne kadar kızarsa kızsın toplumun ortak yararına olan her konuda birleşebiliyor.
Gelelim müsademei efkar, yani fikirlerin çatışmasına. Nasıl oluyor da fikirler çatışıyor diyecek olur isek; Bu herhangi bir konuda fikir beyan eden insanlardaki düşünce farklılığıdır. Çok basit bir örnekle izah edecek olursak; Samsun"dan İstanbul"a gidecek olan bir arkadaş grubunun yapacağı yolculukla ilgili kullanacağı vasıtayı deniz, kara, hava nakil araçlarından hangisi ile yapacağı konusundaki fikir ayrılığı ne kadar önem arz ediyor ise, fikir adamlarının hedefe ulaşmadaki fikir ayrılıkları da, o kadar önem arz etmeli. Aksi halde ülkede kaos ve sıkıntı yaşanır. İşte bu güzel fikirleri ile okurlarımızın ve bizlerin ufkunu açmada yol gösteren değerli ilim adamlarımıza ve fikir adamlarımıza bir kez daha teşekkür eder, hepinize mutlu haftalar ve bol kazançlar temenni ederim.