MUTLU SONU GETİRİYOR

Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ahmet Canbaz “Histerosalpingografi(rahim ve tüp filmi)” hakkında bilgi verdi.

Dr. Canbaz “Histerosalpingografi (HSG) veya Türkçe tanımıyla ilaçlı rahim ve tüp filmi jinekolojide rahim ağzı kanalının, rahim içinin ve Fallop tüplerinin yapısal ve işlevsel özelliklerini incelemede yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.” dedi.

Op. Dr. Ahmet Canbaz “Rahim ağzına veya rahme uygulanan bir müdahale sonrasında (kürtaj gibi) adet kanamalarının kesilmesi ya da çok azalması durumunda rahim ağzı kanalındaki muhtemel bir tıkanıklığın veya rahim içersindeki muhtemel bir yapışıklığın değerlendirilmesinde, tekrarlayan düşüklerde rahimde doğumsal bir gelişim kusuru bulunup bulunmadığının belirlenmesinde de yaygın olarak kullanılır. HSG uygulanması öncesinde detaylı bir jinekolojik değerlendirme yapılır. HSG prensip olarak adet kanamasının bitmesini takip eden birkaç gün içersinde uygulanır. Bunun nedeni bir yandan adet kanamasının rahim içinden tüplere ve buradan da karın boşluğu içine dolmasının yaratacağı sorunlara engel olmak, öte yandan rahim içindeki muhtemel bir gebeliğe zarar vermemektir. Çünkü çok nadiren de olsa gebe kalamama nedeniyle değerlendirilen bir kadında da tesadüfen o ay gebelik var olabilir.”

Histerosalpingografinin normal olarak saptanması bize neleri göstereceğini anlatan Dr. Canbaz “Rahim iç boşluğunun şekli normaldir, gebeliği engelleyebilecek septum, polip ya da myom gibi bir oluşum yoktur. Fallop tüpleri sperm ve yumurtanın geçişine izin verecek şekilde açıktır. Ancak HSG'nin normal olarak bulunması rahimin içini döşeyen ve gebeliğin yerleştiği endometrium tabakasının her ay normal şekilde geliştiğini ve bir gebeliği taşıyabilecek özelliklere sahip olup olmadığı,olası bir gebeliğin sorunsuz bir şekilde miada kadar devam edip edemeyeceği, açık olan tüplerin hamile kalma potansiyelini etkileyecek şekilde çevre organlar ile yapışık olup olmadığı, Yumurtalıkların durumu hakkında hiçbir bilgi vermez. HSG sonrası kendiliğinden tedavisiz oluşan gebeliklerde bir miktar artış vardır. Bunun nedeni tüplerdeki çok hafif yapışıklıkların basınç nedeni ile açılması ve verilen ilacın antimikrobial özelliklerdir. Uzun süredir infertilite problemi olan bir çiftin HSG sonrası kendiliğinden gebe kalması şaşırtıcı değildir ve beklenen bir hadisedir.”şeklinde konuştu.

Rahim Filmi çekimi sonrasında lekelenme tarzında ya da az miktarda vajinal kanama olabileceğine değinen Dr. Ahmet Canbaz “Eğer kanama fazlaysa ya da birkaç günden uzun sürerse mutlaka doktorunuza başvurunuz. Ayrıca hafif ya da orta şiddette bel ve kasık ağrısı da çekim sonrasında olabilir. Ağrı artar ise veya ateş ortaya çıkar ise bu da erken bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. İşlem sırasında rahim ağzı az miktarda da olsa zorlandığından HSG sonrası 48 saat süre ile banyo yapmak, cinsel ilişkide bulunmak ve vajinal tampon kullanmak sakıncalıdır.”diye konuştu.

Doğru tanı ve doğru tedavi uygulandığı zaman, gebe kalma oranının çok yükseldiğini söyleyen Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ahmet Canbaz “12 yıllık evli olan hastam N.A'nın çocuğu olmuyordu. Daha önce farklı tedaviler görmüş ama sonuç alamamıştı. Hasta bize geldiğinde rahim filmi çekerek tıkalı olan bir tüpünü açtık ve hastaya yumurta tedavisi uyguladık. 6 aylık tedavi sonrasında hastamız şuan 7 haftalık hamile ve kucağına çocuğunu alacağı günü bekliyor.” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri