Müzeler, Atatürk’ün şehrine yakışmıyor

Vezirköprü ilçesinde sürdürülen Oymaağaç Kazılarının Başkanı Doç. Dr. Rainer Czichon, Samsun'daki müzelerin Atatürk'ün şehri Samsun'a hiç yakışmadığını ifade etti

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde sürdürülen Oymaağaç Kazılarının Başkanı, Berlin Freie Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rainer Czichon, ''Samsun'daki müzeler, Türkiye'de kendi yönetimiyle ilk kazıyı başlatan ve cebinden 3 bin lira veren bir lider olan Atatürk'ün şehri Samsun'a yakışmıyor'' dedi.

MÜZELER YETERSİZ
Czichon, Samsun'daki mevcut müzelerin yetersiz olduğuna dikkati çekti. Samsun'da biri Gazi Müzesi olmak üzere iki müze bulunduğunu, özellikle Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin son derece yetersiz olduğunu ifade eden Czichon, bu müzede pek çok arkeolojik eserin bodrum katında depolandığını ve zaman zaman su basan bu katta, eserlerin adeta çürümeye bırakıldığını öne sürdü. Czichon, üst kısımdaki teşhir alanlarının da yetersiz ve bakımsız olduğunu belirterek, İkiztepe ve Oymaağaç kazılarından elde edilenlerin bu müzede sergilendiğini ancak müzecilik anlamında eksikliklerin bulunduğunu dile getirdi.

''ATATÜRK'ÜN ŞEHRİNE YAKIŞMIYOR''
Çorum Müzesi'nden övgüyle bahseden Czichon, Çorum Müzesi'nin Samsun'a örnek olabileceğini vurguladı. Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a çıkarak Kurtuluş Savaşı'nı başlattığını ve Samsun'un Atatürk'ün şehri olduğunu anımsatan Doç. Dr. Czichon, Türkiye'nin ilk milli kazısının Alacahöyük olduğunu ve bu kazının Atatürk'ün desteği ile başlatıldığına işaret etti.

MÜZELERDE TEŞHİR SALONLARI YETERSİZ
Bu açıdan bakıldığında Atatürk'ün şehri Samsun'a, Samsun'daki müzelerin yakışmadığını ifade eden Czichon, şunları söyledi; ''Samsun'daki müzeler, Türkiye'de kendi yönetimiyle ilk kazıyı başlatan ve cebinden 3 bin lira veren bir lider olan Atatürk'ün şehri Samsun'a yakışmıyor. Samsun'da İkiztepe ve Oymaağaç gibi iki önemli kazı yapılıyor ve buradan çıkarılan eser ve buluntular buradaki müzeye getiriliyor. Bir müzede teşhir salonlarının son derece bakımlı ve geniş olması, gezen kişiye bilgi verecek şekilde düzenlenmiş olması, vitrinlerin iyi düzenlenmiş olması gerekir. Ayrıca, seminerlerin verilebileceği konferans salonu olması gerekir. Bunları burada görmek mümkün değil. Kazılardan çıkarılan eserler bile yeterince teşhir edilemiyor.''

TURİZM DERNEĞİ DE AYNI GÖRÜŞTE
Öte yandan Samsun Turizm Derneği Başkanı Mustafa Yavuz da, kültürel zenginliğe sahip olan Samsun'un büyük bir müzeye ihtiyacı olduğunu vurguladı. Bir müzede ziyaretçiler için tuvalet, kafeterya ve hediyelik eşya satılan alanlar bulunması gerektiğinin altını çizen Yavuz, Etnografya Müzesi'nin yapıldığı günden itibaren fiziki şartları nedeniyle ihtiyaca cevap vermediğini, yeni bir müzenin ise yıllar geçmesine rağmen yapılamadığına işaret etti.




KÜLTÜR SANAT Haberleri