Narcissus'un Zencisi, hiç şüphesiz, modern bir başyapıttır.
Malcolm Bradbury
Joseph Conrad, oldukça ünlü bir kitap olan 'Narcisus'un Zencisi'nde, Bombay'dan Londra'ya giden Narcissus gemisinde, James Wait isimli zenci bir tayfayla diğer mürettebat arasında geçen gerilimli bir hikâyeyi anlatıyor. Conrad'ın sunduğu bu hikâye, aslında günümüzün "ötekilik" sorunu olarak da okunabilir. Çünkü gemilerini ve hayatlarını tehlikeye atarak, tüberküloza yakalanan bir tayfayı kurtarmaya çalışan bir kısım mürettebat, karşılarında bu zenciyi umursamayan bir kaptan bulurlar. Conrad'ın 1897'de yayınlanan ünlü öyküsü, bu aşamada başlayan karışıklık üzerinden, insancıllık, bencillik ve bir arada yaşamanın ahlâki boyutunu sorguluyor. Joseph Conrad, çeviren: Haluk Şahin, İletişim Yayınları, roman, 189 sayfa
- Savaşın Kadınları
Zümrüt Sönmez'in Savaşın Kadınları isimli kitabı, Birinci Cihan Harbi'nde Osmanlı kadınlarının yürekliliğinden ve anne fedakârlılığından övgüyle bahsediyor. Yarımada Yayınları'ndan çıkan kitap, cephede erkek kılığında keskin nişancı, mühimmatçı olarak bulunan Osmanlı kadınının cephe gerisinde hasta bakıcı, terzi, aşçı ve cephane tedariki sağlayan askerler olarak yaptıkları bilgi ve şefkat dolu mücadeleyi resimler ve vesikalarla ortaya koyuyor.
- Tarihin Güler Yüzü
Hikâye ve manzume tadında mizahın ve hicvin vecizelerini barındıran kitap, Mehmet Nuri Yardım tarafından kaleme alınmış. Tarihten birçok meşhur ismin nüktelerinin yer aldığı eserde Eshab-ı Kirâm, halifeler, edebiyatçılar, paşalar, politikacılar ve ilm adamlarının 'nokta' atış diye tabir edilen 'unutulmaz' ve 'esprili' cümlelerine yer veriliyor. Nesil Yayınları tarafından neşr edilen kitap farklı bir duruş sergiliyor.
- Kurtlar Sofrasında
Bu hafta muhakkak okunması gereken eser olarak gösterebileceğimiz 'Kurtlar Sofrasındaki Osmanlı' büyük Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid Han dönemindeki olayları ele alıyor. Prof. Dr. Vahdettin Engin'in yazdığı ve Yeditepe Yayınevi'nin neşrettiği kitap; Türklere karşı Ermenilerin uyguladığı soykırım, Abdülhamid Han'ın Ermeni eşkıyalarına karşı tedbirleri ile devlete karşı uygulanan entrikalar Osmanlı arşiv kayıdı ile gözler önüne seriliyor.
- Kankam ÖSS
Üniversiteye hazırlanan öğrencilerin rüyalarına giren ve gençlik tarafından 'kâbus' dönemi olarak addedilen imtihan stresine 'Kankam ÖSS Öptüm Seni Sınav' adlı kitap farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Müge Karasoğlu ve Bülent Şenyürek tarafından hazırlanan kitapta sınav öncesi yaşananlar, imtihan sırasındaki tecrübeler esprili bir dille aktarılıyor. Akis Kitap tarafından yayınlanan kitapta ÖSS'yi 'hicveden' anektodlara yer veriliyor.