Nerede o eski bayramlar

Dilimize işlemiş ve her bayram tekrarlanan klasik bir deyiştir, 'nerede o eski bayramlar' sözü.

Sahi geçmiş bayramlar bugünkünden daha güzel miydi? Eğer bu gerçekse, neden insanımızın daha güzel geçirdiği o bayram günlerini hatırlayamıyor ve tekrardan yaşayamıyoruz

'Nerede o eski bayramlar' deyimi aslında geçmişe hayıflanma, bir uyum sağlayamama ve adaptasyon sorunudur. Bu durum zamana yetişememenin, zaman içerisinde sahip olduğumuz altyapı ve birikimle üretici olamamanın bir yansımasıdır. Hal böyle olunca, artık içimizde bir burukluk yaratan sözle 'Nerde o eski bayramlar' diye başlıyoruz bayramlara. Peki şimdi değişen ne? Çocukluğumuza duyduğumuz özlem mi, yoksa geçim sıkıntısı içerisinde olmamız mı bizlere bu sözü sarf ettiriyor?


HER BAYRAM BİR ÖNCEKİNİ ARATIYOR
Nuri Akman, "63 yaşındayım ve her geçen bayram bir öncekini aratır oldu. Gerçekten de o günleri hatırladıkça içime bir hüzün doluveriyor. O günleri unutmak elde bile değil. Keşke sahip çıksaydık şu adetlerimize de o saadetimizden bir şey kaybetmeyeydik. Ben suçu hala kendimde buluyorum. Artık her şey geçmişte kaldı. Çocukluğumu hatırlıyorum her bayram sabahı. Köyümüzün meydanında bütün çocuklar birleşir, hep beraber büyüklerimizin elini öpmeye giderdik. Sadece çocuklar mı? Komşuluk ilişkileri çok gelişmişti. Şimdi insanların yaşantılarına bakıyorum da 'Nerede o eski bayramlar' diyorum."

YAŞLILAR ŞİMDİKİ BAYRAMLARDAN HOŞNUT DEĞİL
"Artık bayram havası diye bir şey kalmadı" diyerek söze başlayan Seyfi Demir," Son zamanlardaki bayram özlemlerinin asıl sebebi her şeyden önce kendimiz, yani toplum. Bayramları bir bayram havası içinde değil bir tatil havası içinde karşılamak, acaba bu bayram nereye gitsek diye yaşadığı bölgeden kaçmaya çalışmak, eski bayramları yavaş yavaş bitiriyor. Böyle giderse fazla değil 4-5 yıl içerisinde bayram diye bir şey kalmayacak. Aslında sadece bayram değil bütün örf ve adetlerimiz en fazla 10 yıl sonra tarihte yerini alacaktır. Bu yüzden Türk halkına artık aklını başına almasını tavsiye ediyorum. Eğer biz örf ve adetlerimize sahip çıkmazsak başka kültürler yerini alacak."

BAYRAM, ARTIK TATİL GİBİ ALGILANIYOR
"Gitgide artık uzaklaşıyoruz bizi biz yapan değerlerden" diyen Ahmet Özipek," Bence eski bayramlara özlemin asıl sebebi, insanların eski sıcaklığı, saygısı ve samimiyetinin kalmamış olması . Tabi bir de maddi durum söz konusu simdi. Maddi durumu iyi olanlar bayram tatilini nerede geçirebilirim diye düşünüyor. Birçoğumuz için bayram demek, artık tatil demek değil mi? Birçoğumuz artık bayramlarda büyükleri ziyaret etmek yerine, başka yerlere gitmeyi uygun buluyoruz. Bence artık bu yüzden bayramların eski havası yok. Hepsinden önemlisi büyük yerlerde bayram yaşanmıyor. Bayram sabahlarında o coşku yok. Ziyaretler sanki normal bir ev gezmesi gibi. İnsanlarda bile bayram coşkusu yok."

ÇOCUKLAR BAYRAMI BAYRAM GİBİ YAŞADI
Her fırsatta eski bayramlara büyük özlem duyduğunu dile getiren yaşlılar, bayramlara içinde bir hüzün ile girerken, çocuklar bayramı bayram gibi yaşadı. Bayramı eski ve yeni şeklinde ayırt etmeyen minikler, büyüklerinin yanında sevinç içinde yaşadıkları bayramı, arkadaşları ile oyun oynayarak kutladı. Özellikle ailelerinden çok uzakta olan ve hatta ailelerini belki de hiç görmeyen Süleyman Yançatoral Çocuk Yuvası'nda kalan miniklerin bayram sevinci görülmeye değerdi.

GENEL Haberleri