Nerede yürümeli veya koşmalı

Prof.Dr.O.İmamoğlu

     Ülkemizde halka açık spor tesislerinde yürüyüş pistleri koşu ve bisiklet parkurları, aletli jimnastik üniteleri, tenis kortları, danışma merkezleri, chec-up üniteleri gibi sayıları ve kapasiteleri hızla artan yatırımlar yapılıyor. Bu arada insanlar arasında; yollarda, sahil kenarında, ormanlarda, kırsal yerleşim bölgelerinde veya bulabildikleri doğal yerlerde spor yapanlar çoğalıyor. Modernleşen toplumlarda sağlığın korunması ve geliştirilmesi için bu düşünce ve davranışların yaygınlaşması gereklidir.

      Eve Yakın Düzgün Kaldırımlı Caddeler, Parklar ve Boş Arsalar:

      Yürüyüş ve koşu çalışmaları özel pist ve parkurlarda yapılırsa daha kolay ve özendirici olur. Ancak bunlar olmadan da düzenli antrenmanlar yapılabilir. Düzgün kaldırımlı ve trafik yoğunluğu düşük yerlerde sokak ve caddelerde çok uzaklara yürümek ya da koşmak gerekmez. 400-500 metrelik bir parkur bulunursa ileri ve geri turlar ile istenilen kadar mesafede antrenman yapılabilir.

       Şehir İçi ve Çevresindeki Parklar ve Piknik Alanları:

       Bu gibi yerlerde spor yapabilirsiniz. Ama kendi özel aracınızla ve toplu taşıt araçları kullanarak şehir dışına gidebiliyorsanız şehirlerin kirli hava sakıncalarından da korunmuş olursunuz. Eğer imkân varsa bu parkurun kaç metre olduğunu da ölçmek gereklidir.

       Resmi Ve Özel Spor Tesisleri:

       Bu gibi tesislerde amatör ve profesyonel sporcuların antrenman ve maç veya müsabaka gibi faaliyetlerini engellemeyecek bir şekilde planlamalar ve tesis geliştirme çalışmaları yaşam boyu spor uygulamalarına da imkân sağlayabilir. Nitekim bu tür tesislerin çevresinde 2-3 metre genişliğinde koşu ve yürüyüş pisleri yapılabilirse tesisin temel kullanımı aksamadan pek çok insana da özel antrenmanlar yapma fırsatı sağlayabilir. Bu konuda belediyelere büyük iler düşmektedir.

      "Hayat Boyu Sağlık" Koşu Parkuru:

       Hayat boyu spor yolları, şehir kabalığının dışında ve tercihen, doğal bitki örtüsü ile kaplı ve engebesiz arazilerde hazırlanabilir. Kullanımına karar verilen arazide düz ya da kıvrımlı tercihen ağaçlık yerlerde açılmış 2,5-3 metre genişliğinde “Yürü-Koş” parkurları günün her saatinde kullanılabilir. Koşu yolu hava şartlarından etkilenmeyecek bir şekilde drenaj sistemi ile hazırlanması ve silindirlenmiş kum ile kaplanmış, beton, asfalt ve tartan kaplama pistler de düşünülebilir. Bu gibi parkurlarda çıkış yeri ve koşu yönü belirtilmiş olursa çalışanların karşı karşıya gelme ve yön değiştirme sorunu olmaz. Bu arada çıkış yerinden başlayarak, her 100 metrede bir mesafe levhasının bulundurulması da yararlı olur. Hayat yolu koşu parkurlarının yakınında, soyunma ve yıkanma tesislerinin bulunması ideal bir aşamadır. Herkesin amacına ve imkânına göre spor veya egzersiz yapma yerleri değişebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.