NLP, Hafıza Teknikleri, Öğrenci Koçluğu ve Hızla Artan Kurslar....

Ahmet Yıldız

NLP, Hafıza Teknikleri, Öğrenci Koçluğu ve Hızla Artan Kurslar

Son günlerde Samsunda hızlı okuma, hafıza teknikleri, NLP, insan ilişkileri, kar artırma yöntemleri ile kurs ve seminerlerin hızla arttığı gözden kaçmamaktadır. Bu tür etkinliklerin aslında ilimizde düzenleniyor olması çok güzel bir gelişme. Ancak hızla artan bu tür kişi ve kurumlar kalite konusunu da gündeme getirmektedir. Çünkü 300–500 YTL veren hızlı okuma ve hafıza eğitmeni, 1000 dolar veren NLP uzmanı olabilmektedir ülkemizde. Yetenek ve yeterlilikler ise tartışma konusudur. Çünkü bu kişi ve kurumları denetleyen, başarılı oldular denebilecek kriterler kesin ve net olarak konulmamıştır.
NLP ile yabancı dil öğrenin, NLP ile zayıflayın, NLP ile başarıyı yakalayın, NLP"nin iş dünyasına katkıları vb. duyurular İstanbul gibi büyük şehirlerde çok sık duyulmaktaydı. Samsunda ise yavaş yavaş bu tür vaatleri ve NLP" yi sihirli bir güç gibi sunan kişi ve kurumları göreceğiz. NLP Amerika"da doğmuş ve hızla dünyaya yazılmış olan bir kavramdır. Ancak son yıllarda batıda NLP yanlış uygulayıcıların ve uzman olmayan uzmanlar sayesinde prestij kaybına uğramıştır ve yok olma eşiğine gelmiştir. Bu nedenle de bu kavram üçüncü dünya ülkelerine ithal edilmeye başlanmıştır. Türkiye"nin en eski NLP uzmanlarından olan Tamer Dövücü bu konuda şunu söylemekte "ABD""de de bir haftalık kursa katılanlar NLP uzmanı oldu ve NLP prestij kaybetti" diyor. Ülkemizde de artık bir haftada NLP uzmanlar yetiştiriliyor. Sonu da hiç kuşkusuz Amerika gibi olma yolunda.
Geçen bir arkadaş ile bu durumu konuşurken gülsek mi? Ağlasak mı? Bir olayı anlattı. Bir broşürden bahsetti, önünde bir kuaföre ya da makyaj firmasının reklâmı var. Arkasında ise danışmanlık hizmetleri verilir reklâmı.
 Samsunda bu çalışmaların prestij kaybetmemsi için bu yazıyı yazma gereği duydum. İnanıyorum ki Samsun bu tür çalışmaların en doğru yapıldığı il olabilir.
Bu eğitimler gereksiz mi? Firmalar ve kişiler bu eğitimleri almasın mı? Tabi ki hayır. Ama bu eğitimler alınacaksa şu hususlara boşa para vermek istemeyen kişi ve kurumlar dikkat etmeli ve eğitim firmalarına ve kişilere şunları sormalıdır:
1.           Eğitim düzenleyen kurum sadece bu işimi yapıyor yoksa başka işlerin yanında aperatif iş olarak mı bu eğitimleri düzenliyor.
2.           Eğitim firmasının referansları nelerdir? Unutmadan bu referans firmalarından bilgi alınması daha doğru olacaktır.
3.           Eğitimi verecek kişi düzenlenen eğitimdeki yeterliliği nedir? Yayınlanmış kitapları, makaleleri var mıdır? Bunlar ne kadar satmıştır? Tabiî ki hangi yayınevinden basılmıştır kitabı, buda önemli. Çünkü 2000 YTL veren herkes matbaada kitap bastırabilir ülkemizde. Yayınevlerinin acımazsız editör süzgecinden geçmiyor bu kitaplar.
4.           Bu işi sevdiği ve para kazanmak için mi yapıyor? Yoksa sadece para kazanmak için mi yapıyor?
5.           Eğitmenin, eğitim düzeyi nedir? NLP eğitimini psikoloji eğitimini almış birisimi verse doğru olur yoksa başka alanda birisi mi? Sadece bu işle uğraşan bir eğitmen mi faydalı olur yoksa ek iş olarak bunu yapan eğitmen mi faydalı olur?
Her firma çalışanlarını, her birey kendini, her ailede öğrencisini bu tür kurslardan mutlaka faydalandırmalıdır ama doğru kişi ve kurumlardan bu destek alınmalıdır. Yoksa hem beyinler, hem cüzdanlar hem de gelecekler harcana bilir.
 
Ahmet Yıldız

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.