Nükleer Teknoloji Seçenekleri Panelinin Ardından

Nihat Kahvecioğlu

Enerji üretimi sistemleri içinde nükleer enerji santrallerinin tartışıldığı bu günlerde, nükleer teknolojiler üzerine yapılan bir paneli değerlendirip, sizlere çok kısa olarak anlaşılabilir dilden aktaralım.
NEDİR? Tarifle başlayalım. Atom çekirdeğini, dolayısı ile atomu ilgilendiren tepkimeler sonucu ortaya çıkan enerjiye “NÜKLEER ENERJİ”denir. Burada önem arz eden,ortaya çıkan yada transfer edilen enerjinin miktarıdır. Kısaca nükleer tepkimeleri üç madde halinde açıklayabiliriz: a-Fizyon, b-Füzyon c-Radyoaktif bozunum. Bunlar atomu tepkileme. Fizyon, füzyon ve radyoaktif bozunumlarda, ortama çıkan enerjinin farklı miktarlarda olduğu bilinmektedir.
NASILDIR? Nükleer enerji, Türkiye"de fazla tartışılmasına rağmen Dünyada sürdürülebilir kaynak olarak önemli bir seçenek konumundadır. Nükleer teknoloji, elektrik üretiminde çok farklı özellikli bir teknolojidir. Nükleer enerji tercihinde en önemli sorunlardan biride, halkın bunu kabule bakış açısındadır. Başlı başına politik bir sorundur. Nükleer enerji dünya genelinde önemli bir destek görmektedir. Çevreci örgütler, nükleer enerjinin güvenliğini ve çevreyi kirletmeyen yapısını kabul ediyorlar. Şu anda dünyada elektrik üretiminin yüzde 16" sını nükleer reaktörler karşılamakta. Batıda, küresel ısınma nedeniyle nükleer santraller tartışılıyor, olumlu mu olumsuz mu diye. Her yönüyle ortaya konmaya çalışılıyor. Dünyada 435 adet nükleer santral aktif durumda. Kentlere yakın, orman içlerinde ve deniz kenarlarında güvenli bir şekilde faaliyetlerini sürdürüyor. Planlanan 123 nükleer santralde yolda.
Ekonomistler, konunun uzmanları, elektrik üretim kaynaklarını incelediklerinde, diğerlerine oranla nükleer santrallerin çok daha ekonomik, güvenli ve yüksek performanslara sahip olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca nükleer santrallerde sera gazı emisyonu yoktur. Çevre açısından son derece önemlidir. Nükleerin doğaya en az zarar veren enerji kaynağı olduğu, yapılan araştırmalarla ortaya konmuş. Havayı az kirleten enerji kaynağı olduğu gibi su kaynaklarına da etkileri yok denecek kadar azdır. Dünyanın önde gelen çevreci kuruluş ve duayenleri, nükleer konusunda olumlu görüşlerini ortaya koyuyorlar.
BİZ NERDEYİZ? Türkiye"de nükleer enerji ile ilgili ilk çalışmalar 1950"li yıllara dayanıyor. Çekmece Nükleer Araştırma Merkezinin, Atom Enerjisi Kurumu ile bu konuda çeşitli çalışmalar yapmasına rağmen, Türkiye nükleer teknolojide arzu ettiği noktaya ulaşamamış ve bu macera zaman zaman rafa kaldırılmış. Türkiye"nin daha sonra nükleer enerji çalışmaları 1972 ve 1979 yılları girişimleri ile devam etmiş ama hedefine varamamış, sonuçsuz kalmıştı. Daha sonraki yıllarda ilk ciddi çalışma 1983 yılında yapılmış, son aşamaya kadar gelinmiş, ihalesi söz konusu iken bu çalışma da başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Her seferinde çalışmalar askıya alınmış bir süre sonra tekrar başlamış. 1995 yılında yapılan son çalışmada da sonuç yine bir hiçtir.
Tüm bunlara rağmen çok istekli Türkiye de, çeşitli nedenlerle nükleer enerjiden elektrik üretimi gerçekleştirilemedi. Bu ülkenin sorunu, nükleer enerji kullanılsın mı, kullanılmasın mı polemiğini yaratmakla çözülmez. Nükleer teknolojinin ne olduğu, nerelerde kullanılacağı, nükleer enerjiden nasıl faydalanıp yararlanılacağı, nükleer enerjinin çevresel ve sosyal yaşam boyutlarının ne olduğunu anlatmak ve bilgilendirmek lazım.Dünya genelinde nükleere nasıl bakıldığını anlamak lazım. Güzel günlere.
SEVGİLERİMLE...
                                          

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.