İnsan sosyal bir canlıdır. Bu nenle iletişim kurmak insanlar arasındaki ilişkilerde oldukça önemli bir hal almaktadır. İnsanların büyük bir çoğunluğu zamanlarının %80 - %90"ını iletişim kurarak geçirirler. Ancak başarılı bir iletişim için çabalayan insan belki de %5"i geçmemektedir.
ÖĞRENCİNİN BİR GÜNÜ (İletişim Örnekleri):
Okula gitmek için evden çıkıyorsunuz. Balkondan sizi seyreden ufak kardeşinize el sallıyorsunuz.(sözsüz iletişim). Daha sonra okula gidiyorsunuz. Kapıda gördüğün arkadaşın Sait"e nasılsın, günün nasıl geçiyor?(sözlü iletişim) diye soruyorsunuz. O arada tarih öğretmeninizi görüyorsunuz. Ceketinizin önünü ilikliyor ve ona iyi günler öğretmenim diyorsunuz.(sözsüz iletişim, sözlü iletişim)daha sonra arkadaşınız Sait"le sıraya doğru giderken hiç sevmediğin arkadaşın Mehmet"i görüyorsun ve içinden; şuna bak kravatını ne biçim taktı diye düşünüyorsun.(başkası hakkındaki iç iletişim) o sırada önünde bulunan taşı görmüyorsun ona takılıp yere düşüyorsun. İçinden; Ne kadar sakarsın düz yolda bile doğru yürüyemiyorsun(kendin hakkında iç iletişim) diyorsun. Sıraya girip daha sonra sınıfa gidiyorsunuz. Ders coğrafya ve konu anlatma sırası sizde, tahtaya kalkıp konuyu anlatıyorsunuz.(sözlü iletişim) coğrafya öğretmeni bu konuyu birde yazılı olarak senden istiyor.(yazılı iletişim) ve böyle devam eder.
Gününüz okulda, çevrede, arkadaşlarınızla sürekli olarak iletişim içerisinde geçiyor.
İletişim; insanlar arasında bilgi, duygu ve düşüncelerin, söz, beden yoluyla paylaşılması sürecidir. Bilinçli ve doğru iletişim kurabilmek okulda ne işime yarayabilecek diye kendinize sorular soruyorsunuzdur.
İletişim;
1. Arkadaş ilişkilerinizin daha güçlü olmasını sağlayacaktır. İletişimsizlikten kaynaklanan bir çok arkadaş sorunu ortadan kalkacaktır. Moraliniz bozulmayacaktır.
2. Öğretmeniniz ile olan ilişkilerinizin daha güzel olmasını sağlayacaktır. Öğretmenin size bakış açısı olumlu olacaktır. Bu da onun notlarına mutlaka yansıyacaktır.
3. Aileniz ile ilişkileriniz düzene girecektir. Ailenizle iletişimsizlikten kaynaklanan bir çok sorun ve çatışma sağlıklı iletişim sayesinde çözülecektir. Bu da ders ortamınızı, ders alışkanlıklarınızı olumlu yönde etkileyecektir.
4. Kendinizle daha sağlıklı bir iç iletişim kuracaksınızdır. Bu da iç dünyanızı ve beyninizin programlanmasını olumlu etkileyecektir.
5. Şu anda edineceğiniz sağlıklı iletişim becerisi iş hayatınızda da daha başarılı olmanızı sağlayacaktır.
6. Türkiye"de insanlar arası güven %6 dır. (dünyada sondan ikinci konumda). Bu oran İsviçre de %60, İspanya"da %42, ABD"de ise %21 dir. Ülkemizdeki bu güvensizliğin temel nedeni iletişimsizliktir. Sağlıklı bir iletişim güven duygusunu artıracaktır.