Çocuklara sağlıklı yiyecekler yedirmek bazen çetin bir mücadeleye dönüşebilir, özellikle okuldalarsa ne yediklerinin kontrolü elinizden kayıp gidebilir. Günün neredeyse yarısını okulda geçiren çocuklar için okulda beslenme önerileri nelerdir? Okulda öğün yapmak şart mıdır?
Çocukların sağlıklı ve güçlü kalabilmeleri, büyüyüp gelişebilmeleri için doğru besinlere ihtiyacı vardır. Çocuğunuzun okulda ne yiyip içtiğini takip etmeniz ilerde oluşabilecek aşırı yeme/ düzensiz yeme/ yetersiz beslenme gibi yeme bozukluklarının önüne geçilebilmesi açısından bir hayli önemlidir.
Çocuklara yönelik beslenme, çocuğunuzun yaşamı boyunca uygulayabileceği sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve beslenme bilgisi için bir temel oluşturulmasına da yardımcı olur.
Bu süreçte öğretmenlere de büyük görev düşer, çocuklara sağlıklı beslenme bilincinin aşılanabilmesi için çeşitli aktiviteler yapılabilir.
Tüm sınıf birlikte yaptıkları ve sınıfta sergileyecekleri büyük bir yemek tabağı oluşturabilirler. Bu yemek tabağını yaparken tüm öğrencileri dahil etmek çok daha iyi öğrenip benimsemelerini sağlar. Tabakta meyve, sebze, protein kaynağı, süt ürünleri ve tahıllara yer vermek gerektiği vurgusu yapılmalı, dengeli beslenme mantığı anlatılmalı.
Öğrencilerden daha önce denemedikleri bir meyve ve sebzeyi getirmelerini ve onu tanımlamalarını isteyin. Daha sonra onlara seçilen yemeğin tadını ve besin değerini sorun: Meyve mi yoksa sebze mi? İkisi arasındaki fark nedir? Meyve ve sebzeler neden sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası gibi sorularla beslenmedeki yerini fark etmelerini sağlayın.
Öğrencileri gruplara ayırın. Her gruba altı adet dizin kartı verin ve öğrencilerin her birine bir sebzenin adını yazmalarını söyleyin. Hangi sebzelerin en sevdiği olduğunu ve hangisini denemek istediklerini tartışmaları için onlara birkaç dakika verin. Daha sonra her gruba, her bir sebzenin besin içeriğini (örneğin vitaminler, proteinler veya kaloriler) araştırmaları, bunları besin içeriğine göre sıralamaları ve bulgularını sınıfla paylaşmaları konusunda görev verin.
Çocuklara kendi sağlıklı yemek restoranlarını açacaklarını hayal etmelerini söyleyin. Restoranlarının nerede olacağını, hangi yemekleri servis edeceklerini ve ne kadar personel tutmaları gerektiğini düşünmelerini sağlayarak başlayın. Yiyeceklerinin sağlıklı olmasını sağlamak için hangi kararları verirlerdi? Şimdi onlara 300.000 dolarlık sahte bir yatırım verin ve bir bütçe oluşturmalarını sağlayın!
Onları ekipman satın alma maliyetlerini (hem fırın gibi mutfak ekipmanları hem de yazarkasa gibi satış ekipmanları), reklamları, personeli, dekorasyonu ve tabii ki yemeği araştırmaya teşvik edin. Öğrenciler paralarını nasıl harcayacakları konusunda nasıl farklılık gösteriyor? Karşılığında ne kadar kazanabileceklerini maksimuma çıkaracak şekilde parayı nasıl harcayabilirler? Böylece yine beslenme ile aralarında bir bağ kurulmasını sağlamış olacaksınız.
Gıda etiketleri bilgi yüklüdür. Her öğrencinin en sevdiği yiyeceklerden bir veya ikisinin etiketlerini getirmesini sağlayın. Daha sonra öğrencilerin, sağlanan bilgileri daha iyi anlamalarını sağlamak için etiketlerle ilgili soruları bireysel veya sınıf olarak yanıtlamalarını sağlayın.
Örneğin, etiket üzerindeki anahtar terimlerin her birini (örneğin, toplam yağ, kalori, karbonhidrat, kolesterol) tanımlamalarını ve bir gıda ürünündeki toplam kalori sayısını belirlemek için porsiyon boyutu bilgisini kullanmalarını sağlayabilirsiniz.
Bu aktivite aynı zamanda şu gibi ilginç tartışma sorularına da yol açabilir: Doymuş ve doymamış yağlar arasındaki farklar nelerdir? Günlük değer yüzdesi nedir ve nasıl hesaplanır? Son olarak, öğrencilerden, tüm bu bilgileri kullanarak, yiyeceklerinin "sağlıklı" olarak kabul edilip edilmeyeceğine karar vermelerini isteyebilirsiniz.