Orkinos balığının konservelenerek satışa sunulmuş hali ton balığı olarak ifade edilmektedir.
Ton balıkları, Akdeniz iklimi, Tropikal iklim ve Ilıman iklimin görüldüğü yerlerde yaşamaktadırlar. Çok hızlı yüzen ve sürüler halinde dolaşan bu balık türü gıda sektöründe önemli bir yere sahiptir. Ton balıkları ağlarla avlandıkları için bu süreçte ağlara takılan pek çok deniz canlısı hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle bu balıklar avlanırken dikkatli olunması deniz ekosistemi için önemlidir.
Düzenli uyku, doğru egzersiz ve bol su tüketimi sağlıklı yaşamın olmazsa olmazları. İşte bu listede bağışıklığa katkı sunan protein, Omega-3, vitamin ve mineraller de göze çarpıyor. Tüm bunları içeren ton balığı, hem sağlıklı beslenmek hem de bağışıklığı güçlendirmek için güzel bir seçenek olabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün de bağışıklığı güçlendirecek besinler arasında sıraladığı konserve ton balığı, düşük kalorisinin aksine yüksek Omega-3, protein ve mineralleriyle karşımıza çıkıyor. Ton balığı, aynı zamanda selenyum, D ve B vitamini kompleksi gibi değerli vitamin ve minerallerin temini açısından önemli bir gıda. Günlük 100 ila 300 gram tüketilmesi, ihtiyaç olan Omega-3 miktarını karşılayarak, bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı oluyor.
Balık mükemmel bir besin. Bu sadece sağlık dostu mucize yağlar, omega-3’lerden (DHA ve EPA) zengin oluşuna da bağlı değil. Balık adeta bir “süper gıda”. Balık sadece güçlü bir omega-3 kaynağı değil, aynı zamanda harika bir protein deposu. Üstelik elzem amino asitleri içeren sindirimi kolay bir protein kaynağı.
Ton balığının 100 gramında 25 gram kadar protein var. Bu miktar bazı ton balığı türlerinde 27-28 grama çıkabiliyor. Dolayısıyla 100 gr ton balığı konservesi veya ızgara ton balığı tüketen biri günlük protein ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’sini (yarısını) karşılama şansı buluyor.
Üstelik yanında bol omega-3, bol B grubu vitamin, bol potasyum, demir ve selenyum kazanma şansı da yakalıyor.
Omega 3 yağ asidi içeriği ile sağlıklı bir beslenme programlarında önerilen ton balığı, kalp ve damar sağlığını korur. İyi kolesterol olarak bilinen HDL'nin kanda artışını sağlar. Ton balığı eti kanın pıhtılaşmasını önler ve kan akışını hızlandırarak felç riskini azaltır.
Kanın pıhtılaşmasını sağlayan kan elementlerinin önemli bir kısmı karaciğerde K Vitamininin yardımı ile sentezlenirler. Bu nedenle her gün beslenme ile alınan K vitamini miktarı pıhtılaşmayı sağlayan bu elementlerin sentez hızını ayarlar. Yani düşük miktardaki K vitamini kanamaya, yüksek miktardaki K vitamini ise kanın hızlı pıtılaşmasına neden olur. Bu nedenle hastalar kanı sulandıran ilaç kullandıkları zaman herhangi bir problem yaşamamaları için her gün aynı miktarda K vitamini almaya özen göstermelidir.
Bazı besinler K vitamininden fakir olmalarına rağmen yağ içerisinde paketlenmiş olduklarından dolayı K vitamini miktarları artar. Buna en güzel örnek ton balığıdır. Ton balığında K vitamini miktarı çok düşüktür ancak yağ içerisinde paketlenmiş ise yüksek oranda K vitamini içerebilir. Bu nedenle su içerisinde paketlenmiş ton balığı daha güvenle tüketilebilir.