Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Sancak, Tıp Fakültesi Hastanesi Başmüdürü İsa Erfalay ve diğer müdürler, Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Şepnem Kayan ile müdür yardımcılarının iştirak ettiği toplantı, Rektörlük Toplantı Salonu’nda yapıldı. Geçmiş yılların analiz edildiği, tablolar, veriler ile değerlendirmeler doğrultusunda sunulan hizmetlerin gündeme geldiği toplantıda Tıp Fakültesi Hastanesi Başmüdürü İsa Erfalay; tarihçe, organizasyon şeması, fiziki durum, insan kaynakları, Hastane verileri, tıbbi ve idari birimler ile değerlendirme alt başlıklarını kapsayan sunumuyla Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Sancak’ı bilgilendirdi.
Yoğun Bakım Ünitesi ile Acil Servis ek binası inşaat çalışmaları devam ediyor
Hastane bünyesinde yapımı devam eden ünitelerin son durumu ile teknik ve fiziki iyileştirmeler hakkında detaylar aktaran Başmüdür Erfalay, 2020 yılı planlarında bulunan 71 yataklı Yoğun Bakım Ünitesi ile Acil Servis ek binası inşaat çalışmalarının devam ettiğini hatırlatarak Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Servisleri’nde yenileme çalışmalarının tamamlandığını belirtti. Erfalay ayrıca, Çocuk Cerrahi Servisi’nin yeni yerine taşındığına ve Erişkin Kemik İliği Nakil Ünitesi’nde de hasta kabulüne başlandığına işaret ederken Hastanenin 2021 yılı fiziki iyileştirme hedeflerini de Rektör Ünal’la paylaştı. Hastane Başmüdürü İsa Erfalay, sunumunun diğer bölümlerinde insan kaynakları ve Hastane verilerini rakamlar eşliğinde anlatırken tıbbi birimler dâhilinde yer alan klinik ve poliklinikler, laboratuvarlar, kent ve ilçelerde Hastaneye bağlı merkezlerin hâlihazırdaki durumlarını ve faaliyetlerini dikkate sundu. Hastane Başmüdürü Erfalay, sunumunun diğer başlıklarını idari birimler, bütçe, halkla ilişkiler, kalite standartları çalışmaları, Hastane randevu ve sekretarya sistemi, iş sağlığı ve güvenliği, temizlik ve güvenlik hizmetlerine ayırırken son olarak talep ve ihtiyaçları Rektör Ünal’a iletti.
Covid-19 mücadelesi teyakkuz hâlinde devam ediyor
İnsanlığı tehdit eden Covid-19 salgınında Tıp Fakültesi Hastanesinin yoğun tempodaki çalışmalarını da aktaran Başmüdür Erfalay, mücadelenin sürekli eğitim, denetim ve teyakkuz hâlinde devam ettiğini söyledi. Tıp Fakültesi Hastanesinin pandemi sürecini iyi yönettiğini belirten Erfalay, Hastanenin bütün altyapısıyla sahada yerini aldığını kaydetti.
Sağlık Bakanlığı onaylı sertifika programlarında 127 hemşire var
Ardından Tıp Fakültesi Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Şepnem Kayan ise sunumunda genel olarak çalışma alanları, personel profili, hizmet içi eğitimleri ve çalışanların beklentilerinden söz etti. Müdür Kayan, hizmet içi eğitimler kapsamındaki Sağlık Bakanlığı onaylı sertifika programlarında 127 hemşirenin bulunduğunun altını çizerek ön lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimine devam eden tüm çalışanların desteklendiğini bildirdi.
Diğer sağlık kuruluşlarıyla koordinasyon
Pandemi sürecinde diğer sağlık çalışanlarıyla birlikte hemşirelerin de büyük bir fedakârlıkla görev yaptıklarını vurgulayan Müdür Şepnem Kayan, bu süreçte tedbirlere sıkı sıkıya riayet ederek ekip ruhuyla tam kapasitede çalıştıklarını dile getirdi. Diğer sağlık kuruluşlarıyla koordine hâlinde hareket ettiklerini vurgulayan Kayan, çalışanlarda moral ve motivasyonu üst düzeyde tutmaya gayret ettiklerini sözlerine ekledi. Sunumlardan sonra fikir ve değerlendirmelerini paylaşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal da konuşmasında Covid-19 ile mücadele, Hastanede iş sağlığı ile ilgili yürütülen çalışmalar, sağlıkta kalite standartları, halkla ilişkiler, bölüm ve birim bazlı personel sorunlarının tespiti, Hastane ve sağlık çalışanlarına yönelik sertifikasyon faaliyetleri üzerinde durdu.
Rektör Ünal “Üniversitenin sağlık yönetimi ve politikaları mercek altında”
Üniversitenin sağlık yönetimi ve politikalarının daha etkin ve kaliteli yürütülmesi hususunda çalışmalar yaptıklarını kaydeden Rektör Ünal, bu mesaiye dair şöyle konuştu: “İstihdam edilecek personelin niteliği, Hastane ve sağlık çalışanlarına yönelik sertifikasyon faaliyetleri, halkla ilişkiler, sağlıkta kalite standartları vb. noktalar tarafımızca mercek altında. Bu yönde durum tespiti yapıp süreci aynı hassasiyetle takip edeceğiz. Tıp Fakültesi Hastanemizi geleceğe taşıyacak reformları bir an önce gerçekleştirip aşama katetmek arzusundayız. Personel ihtiyaçlarının giderilmesi ve mekânsal problemlerin çözümü için imkân ve kabiliyetlerimizi nasıl etkin ve verimli kullanacağımıza odaklanmış durumdayız. Salgında Hastanemizin kapasite kaybına uğramaması için elimizden geleni yapıyoruz.”
“Sektörel dinamikler ve değişimlere ayak uydurrulması vizyonumuz arasında”
Sağlıkta kalite standartlarının bütüncül bir bakış açısıyla ele alınması ve uygulanması gerektiğine değinen Rektör Ünal, devamında “Tıp Fakültesini Hastanesinin sektörel dinamikler ve değişimlere ayak uydurması, vizyonumuz arasında. Dolayısıyla kalite yolculuğunu sağlık çalışanlarının bilgi ve farkındalıklarının arttırılmasına yönelik sempozyum, kongre, panel, hizmet içi eğitim programları vb. akademik ve idari etkinliklerle desteklemeye devam edeceğiz. Kalite standartlarının başka bir boyutu olan hakla ilişkiler ise yaşadığımız bilgi ve iletişim çağında önemli yönetim fonksiyonu olarak karşımıza çıkmakta. Halkla ilişkiler Hastanemizin bilinirliğinde, pozitif imaj ve itibar sahibi olmasında ve diğer kuruluşlarla diyalog kurulmasında hayati bir hizmeti yerine getirmekte. Bu sebeple personelimizin donanımlı, öğrenme ve yönetme becerileri yüksek ve gelişmeye açık kişiler olması, Hastanemizin niteliği ve rekabet gücüne çok önemli katkılar sunacaktır.” sözlerine yer verdi.