OMÜ'de GDO konferansı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'nda “Tarımsal Ürünlerde Genetik Modifikasyon ve GDO'lu Ürünler” konulu bir konferans düzenlendi.

OMÜ Gıda Kulübü'nün düzenlediği konferansa, konuşmacı olarak katılan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeminur Topal, ürünler üzerinde yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi. Bir canlıya bir veya daha çok genin eklenmesiyle elde edilen ürünlere “transgenik ürünler” adı verildiğini, halk arasında GDO'lu ürün olarak bilinen bu ürünlerin çiftleşme veya kopyalama gibi doğal yollarla meydana gelmeyen, bir şekilde genetik materyali değiştirilmiş organizmalar olduğunu söyleyen Topal, "Transgenik teknoloji sayesinde tarımda yüzde 31, yatırımda ise yüzde 77 kar elde edilmektedir. Dünya'daki 4 ülke (Amerika yüzde 58, Arjantin yüzde 19, Brezilya yüzde 15, Kanada yüzde 7) genetik modifiye tarımda yüzde 99'luk bir paya sahiptir. Bu tarım daha çok soya, mısır ve pamuk ürünlerinde yoğunlaşmaktadır" dedi.

AÇ İNSANLARI DOYURMA MİSYONU

GDO'lu ürünlerin alerji, toksite, kanser, antibiyotiğe dayanıklı mikro-organizma oluşumu, bağışıklık sisteminde gerilemeler gibi riskler taşıdığına da değinen Topal, büyük şirketlerin daha fazla kar elde edebilmek için yöneldiği bu uygulamaya aç insanları doyurmak gibi bir misyon yüklediklerini, fakat uygulamaya bakıldığında gerçeğin hiç de böyle olmadığını kaydetti.

HİNDİSTAN'DA KÖRLÜK BAŞLADI

Ülkemizde 11 bin bitki türü bulunduğunu ve bunların 3 binin endemik (başka ülkelerde yetişmeyen) tür olduğunu ifade eden Topal, GDO'nun bu türler için zararlı olduğunu bu uygulamanın ekosistemi etkilediğini söyledi. Doğal ekolojik döngüdeki toprak–bitki–hayvan dönüşümünü etkilemenin bir çevre kıyımı ile son bulabileceği konusunda katılımcıları uyaran Topal, "Hindistan'da pirinci değiştirdiler. Geleneksel olarak çok pirinç tüketilen bu ülkede belli bir süre sonra gece körlüğü vakaları görülmeye başladı. Çünkü gen transferi sırasında pirinçteki A vitamini kayboluyordu” dedi.

ELE GEÇİREMİYORSANIZ
GIDASINA HÜKMEDİN

Bugüne kadar yurt dışından ithal edilen ürünlerin transgenik olup olmadığının ithalatçı beyanına göre belirlendiğini ve bu durumun pek sağlıklı olmadığını da sözlerine ekleyen Topal, GDO'su değiştirilmiş ürünlerin çıplak gözle anlaşılamayacağını ancak karmaşık testler sonucu ortaya çıkabileceğini, Türkiye'deki laboratuarların ise bu ithal ürünleri denetlemede yetersiz kaldığını söyledi. Genel olarak GDO'lu ürünlerin bir tehdit olduğu konusunda katılımcıları uyaran ve bu durumun Türkiye'deki tarım için büyük bir tehlike olduğunu vurgulayan Topal son olarak ise, "Eğer bir ülkenin topraklarını ele geçiremiyorsanız, gıdasına hükmedin” mesajına yer verdi.

Merve FIRAT

SAĞLIK Haberleri