Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen törene Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Bosna- Hersek Türkiye Büyükelçisi Damir Dzanko, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Adını, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla sonuçlanan istiklal mücadelemizin, Mustafa Kemal Atatürk tarafından başlatıldığı gün olan 19 Mayıs'tan alan üniversitemizin hem mensubu, hem de rektörü olma sorumluğunu ve haklı gururunu taşıyorum. 5 yılı rektör olarak, yaklaşık 23 yıldır görev yaptığım üniversitemizin sürekli gelişen, üreten bir eğitim ve bilim merkezi olması için gayret ettik. Birlikte çalıştığımız bu süre zarfında, desteğini bizden esirgemeyen üniversite mensuplarımıza, şehrimizin protokolüne, sivil toplum kuruluşlarına, bazı eğitim binalarımızın inşasında önemli katkı sağlayan hayırseverlerimize ve Samsunlulara yürekten teşekkürü bir borç bilirim" dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin 17 fakülte, 3 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu, 5 enstitü, 21 araştırma uygulama merkezi, konservatuvarı, 45 bin öğrencisi, 2 bin 51 akademik personeli ve 4 bin 500'e yakın çalışanı ile büyük bir aile olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Akan, şöyle konuştu:
"Bugün üniversitemizde 64 ülkeden bin 300'ü aşkın uluslararası öğrenci öğretim görmektedir. Erasmus ve Mevlana gibi uluslararası, Farabi gibi ulusal değişim programlarından yararlanabilen öğrencilerimiz, üniversitemizde eğitim gören uluslararası öğrencilerle birlikte farklılıklar içinde birlikte yaşama kültürünü tecrübe ederek özümsemektedirler. Yüzyıllardır kültürel ve sosyal birlikteliğimiz ve birçok ortak hikayemiz olan kardeş Bosna-Hersek Cumhuriyeti ile eğitim-öğretim alanında güçlü ve yoğun işbirlikleri kurduk. Mevlana programı kapsamında Türkiye'de en fazla ikili anlaşma yapan ve en fazla değişim gerçekleştiren üniversite olarak, Bosna-Hersek'teki 7 üniversite ile Mevlana protokolü, beş üniversite ile ikili protokol imzaladık. 2013-2014 eğitim döneminde Bosna-Hersek ile 36 öğrenci, 68 öğretim üyesi değişimi gerçekleştirilecektir. Değişim programları ve ortak toplantılar, eğitimin yanı sıra toplumların birbirini tanımasına ve kaynaşmasına katkı sağlamaktadır. Kardeş olan 2 ülke halkı, her alanda beraber çalışarak ve birbirlerine destek olarak birlikte güçlenecekler, yeni bir medeniyetin ana direklerini oluşturacaklardır."
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen fahri doktora töreninde, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Bosna Hersek Türkiye Büyükelçisi Damir Dzanko'ya Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegoviç adına fahri doktora belgesi verdi. Büyükelçi Damir Dzanko, Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegoviç adına yaptığı konuşmada, "Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegoviç adına fahri doktora belgesini almış olmaktan dolayı büyük gurur duyuyorum" diyerek Cumhurbaşkanının mesajını okudu. Mesajda şu ifadelere yer verildi:
"Büyük uluslar ancak ve ancak eğitimli ve de bilgili nüfuslarca inşa edilebilir ve günümüz Türkiyesi bu gerçeği günbegün kanıtlamaktadır. Sevgili arkadaşlar, hepimizin Bosna ve Türkiye'nin eğitim alanındaki işbirliğinin yüzyıllar boyunca süregeldiği gerçeğini takdir etmesi gerekir. Ülkemin gençleri bilgiyi Osmanlı Döneminden bu yana prestijli Türk Üniversitelerinde ve de yatılı okullarında aramıştır. Bu nedenledir ki 'Mevlana' programı ile bu prestijli üniversite birçok Bosnalı üniversite ile işbirliği yapmayı tercih etmiş ve de Bosnalı öğrenci ve eğitmenler OMÜ'nün düzenli misafirleri olmuşlardır. Bosna Hersek savaştan sonraki 18 yıl içerisinde büyük bir yol kat etti. Şuanda barışçıl, güvenli, kendi kendine yetebilen ve de AB ile NATO'nun bir parçası olabilmek için elinden gelenin en iyisini yapan bir ülkeyiz. Türkiye Cumhuriyeti liderleri ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyorum. Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Bakan Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Babacan ve kabinenin diğer üyeleri benim kardeşlerim ve arkadaşlarım."