Dr. Bölükbaşı “Omuz bölgemiz dört farklı eklemden oluşan vücudumuzun en hareketli bölgesidir. Bu geniş hareket kapasitesi ile doğru orantılı olarak yaralanmaya oldukça uygun bir konumdadır. Omuzda oluşacak problemler, omuzu başın üzerine kaldırma durumunda ya da kazalar sonucunda oluşabilir ve sık tekrarlayabilir. Ancak omuz artroskopi sayesinde bu problemleri aşmak artık hiç de zor değildir.”dedi.
Omzunuzdaki ağrının nedenini öğrenmek için, Ortopedi doktorunun hastayı detaylı muayene etmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Murat Bölükbaşı “Bu değerlendirme, öykü, fizik muayene ve soruna yönelik özel testleri içermektedir. Size rahatsızlığınız ile ilgili öykünüz, şikayetleriniz, geçmişte gördüğünüz tedaviler hakkında çeşitli sorular sorulabilir. Bunların yanıtları doktorunuza omuz probleminizi çözme yönünde yardımcı olacaktır. Muayeneniz sırasında, doktorunuz omzunuzdaki hassasiyeti, güç kaybını, ağrıyı, hareket kısıtlılığını ve diğer bazı sorunlarla ilgili testler uygulayacaktır. Bu testler rahatsızlığınızın tanısı ve sonradan göreceğiniz tedavi için doktorunuza ışık tutacaktır. Ayrıca bu testler gerekirse doktorunuza artroskopi sırasında hangi bölgeye odaklanması gerektiğini gösterecektir. Röntgen, ve MRI (manyetik rezonans görüntüleme) kemik ve yumuşak dokulardaki sorunların görüntülenmesinde artık temel yöntemler olarak kabul edilmektedir. Detaylı radyolojik inceleme sonrası artroskopi tanının kesinleşmesi için gerekli görülebilir.”diye konuştu.
Omuz Artroskopisinin hangi durumlarda uygulandığını açıklayan Dr. Bölükbaşı “Sıkışma, özellikle ileri yaşlarda kolu başın üzerine kaldırma hareketinin sıkça tekrarlanması omuzda ki manşet kaslarının ve bunların üzerinde bulunan yumuşak dokuların kemikler yapılar arasında sıkışmasına ve hasar görmesine yol açar. Artroskopi sayesinde bu bölgedeki hasarlanma, yırtıklar ve enflamasyon görüntülenebilir. Omuz manşet yırtıkları (omuzu hareket ettiren dört ana kas grubunun yırtıkları), omuz eklemini derinleştiren destek dokuların yırtıkları, bunlar genellikle çıkık gibi travmalarla birliktedir (labrum yırtığı), omuz kuşağını saran yapıların aşırı gevşemesi ve buna bağlı tekrar eden çıkıkların görülmesi (instabilite), yırtık kapsül, omuz ekleminin donması ve omuz ekleminin kireçlenmesi (artrit) durumunda astroskop uygulanabilir.”şeklinde ifade etti.
Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinden Op.Dr. Murat Bölükbaşı “Tanı konulduktan sonra nedene yönelik olarak tedavi değişmektedir. Çeşitli tedavi yöntemlerinden (ağrı kesici- ödem çözücü tedaviden omuz içine veya üzerine uygulanan PRP dediğimiz hastanın kendi kanı işleme tabi tutulduktan sonra elde edilen serumun uygulanması gibi seçeneklerden) sonuç alınamayan hastalarımıza artroskopik yöntem önerilmektedir. Artroskopi genellikle ayakta tedavi sonrasında, hastanın hastanede bir gece kaldıktan sonra evine gidebileceği bir yöntemdir. Artroskopik yöntemde doktorunuz omuz ekleminizin içini görüntüleyerek işlemi gerçekleştirecektir. Artroskop ve diğer aletler için açılmış olan küçük cilt delikleri bir veya iki dikiş materyali ile kapatıldıktan sonra omzunuza pansuman ve bandaj yapılır. Cilt kesileri çok küçük ve dar olduğu için buna bağlı olarak artroskopi sonrası yara iyileşmesi ve ağrı bir o kadar da az olacaktır.”açıklamasında bulundu.
Artroskopinin nasıl yapıldığı hakkında bilgi veren Op. Dr. Murat Bölükbaşı “Artroskopi (küçük bir cilt kesisiyle yapılan cerrahi bir teknik) doktorunuzun bir kamera sistemi sayesinde ekleminizin içini görmesini sağlayan cerrahi bir yöntemdir. Her türlü eklem probleminin nedenini göstermede kullanılır. Aynı zamanda hem tanı hem de tedavi olanağı sağlar. Tüm cerrahi işlemler gibi artroskopinin de bazı riskleri vardır. Bunlar enfeksiyon, içeri verilen sıvını yarattığı bazı sorunlar, damar ve sinir yaralanması gibi risklerdir. Artroskopi tüm omuz problemlerini gidermek için yeterli olmayabilir ek yöntemler gerekebilir.”
Op. Dr. Murat Bölükbaşı “Omuz artroskopisi sonrası ilk birkaç gün boyunca belli başlı aşamalardan geçerek kendinizi daha rahat hissedeceksiniz. Buz uygulaması ilk 3 gün 2 saatte bir 20 dakikalık seanslarla yapılacaktır. Uygun görülürse omuz askısı ve ağrı kesici kullanımı önerilir. Doktorunuz pansumanı her kontrole gittiğinizde yenileyecektir. Eğer doktorunuz uygun görürse birkaç gün içinde belirli hareket ve işler yapmaya başlayabilirsiniz. Ateş, uyuşma, karıncalanma, kızarıklık, şişlik gibi durumlardan biri meydana gelirse hemen doktorunuzu aramalısınız. Taburcu olduğunuzda, doktorunuzun tavsiyelerine uymanız gerekir. Hazır olduğunuzda doktorunuz gerekli fizik tedavi programına karar verecektir. Böylece günden güne hareket açılımınızı ve gücünüzü geri kazanmaya başlayacaksınız.”diye konuştu.
Medical Park Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinden Op.Dr. Murat Bölükbaşı “Artroskopi omzunuzun eski performansını kazanması için ilk basamaktır. Bundan sonraki aşama olan rehabilitasyonda size büyük bir rol düşmektedir. Cerrahiden hemen sonra birkaç saat ayılma süresi gerekir. Size bir omuz askısı takılarak buz tatbiki ve ağrı kesici tedavisi uygulanması gerekir. İlerleyen zamanda doktorunuz ve ekibi size uygun bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı oluşturur. Ameliyattan bir hafta on gün sonra bu programı uygulamaya başlayabilirsiniz. Bu program omzunuzdaki problem ve cerrahi türünüz göz önünde bulundurularak şekillendirilir. Esneme ve germe egzersizleri omuz hareketlerinin sağlanması için uygulanır. Bu egzersizler uygun görüldüğü zaman fizik tedavi uzmanınız tarafından size gösterilecektir. Omuz probleminizin çözülebilir olduğunu bilmek sizde bir rahatlama hissi yaratacaktır. Doktorunuzun artroskopi deneyimi ve sizin rehabilitasyon sürecinde gösterdiğiniz gayret sonucunda tekrar eski sağlığınıza kavuşacaksınız. Artroskopi sonrası iyileşme süreci açık ameliyata oranla daha rahat geçmekte ve çok daha az zaman almaktadır. Bunun sonucunda en kısa zamanda eski yaşamınıza kaldığınız yerden devam edeceksiniz.”dedi.