Op. Dr. Ahmet Canbaz, hastalığın tedavi edilmemesi halinde kısırlığa neden olabileceği uyarısında bulundu.
Kistin içinde biriken sıvının renginin genellikle koyu kahverengi olması ve görüntüsünün de çikolataya benzetilmesi nedeniyle hastalığın halk arasında çikolata kisti olarak dillendirildiğini vurgulayan Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Kliniği'nden Op. Dr. Ahmet Canbaz, Hücrelerinin overe (yumurtalık) yerleşmesi ve oluşan kanamaların yumurtalıkta birikerek oluşturdukları kistlere endometriozis adı verilir. Kistin içinde biriken sıvının renginin genellikle koyu kahverengi olması ve görüntüsünün de çikolataya benzetilmesi nedeniyle bu ismi almıştır. Endometriozisin, özellikle üreme çağındaki kadınlarda yaygın görülen kronik bir hastalıktır. Dünyada yaklaşık 200 milyon kadın ve genç kız bu hastalıkla mücadele etmektedir. Kimisinde çok az, kimisinde şiddetli olabilir ve bıraktığı izler veya değişiklikler farklı olabilir. Bireylerin cevap varyasyonları ve algılama eşiklerine de bağlı olarak kişiden kişiye farklı düzeyde bulgular göstermektedir. Yani çok hafif düzeyde hastalığı olan kişide çok şiddetli sorunlar olurken, ileri düzey hastalığı olan kişilerde hiç bulgu olmayabiliyor. dedi.
Endometriozis tedavi edilmez ise kısırlığa neden olabileceğini söyleyen Dr. Ahmet Canbaz, Özellikle adet dönemini ağrılı geçiren, kasık ağrısı çeken kadınlarla cinsel ilişki sırasında ağrı yaşayan kadınlarda endometriozisden şüphelenilmelidir. Endometriozis tedavi edilmez ise kısırlığa neden olabilir. Hastalığın tanısı için semptomları taşıyan kadınlara bu konuda altın standart olan laparoskopiyle karın içinin gözlemlenmesi ve biyopsi aldırma yöntemleri uygulanabilir. Ayrıca, yumurtalık endometriozisi ultrasonda kolayca tanınabildiği için bir başka yöntem olarak, tanıda ultrason da kullanılabilir." şeklinde ifade etti.
Tedavi yöntemi hastanın yaşı, doğurganlık beklentisi ve şikâyetleri ile paralel olarak her hastaya göre farklılık gösterdiğini kaydeden Canbaz, Genellikle 4 santimetre altındaki kistlerde cerrahi yaklaşım tercih edilmemektedir. Kist boyutlarında hızlı artma, gebe kalma güçlüğü ya da ağrı nedeni ile cerrahi, öncelik kazanabilmektedir. İlaçla tedavide doğum kontrol hapları, hormonlu spiral ve progesteron hormonu içeren ilaçlar kullanılmaktadır. Kadınların jinekolojik muayenelerini yaptırmaları ve doğru tedavi planına doktorları ile birlikte karar vermeleri çok önemlidir. dedi.CİHAN