Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kamil Yakupoğlu, son birkaç yıldır organ nakli için hastaların yurt dışına, özellikle Mısır'a yöneldiğini belirterek, yurt dışında organ naklinin bazı riskleri beraberinde getirdiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Yakupoğlu, 2007 yılı verilerine göre Türkiye'de 45 bin böbrek yetmezliği hastası bulunduğunu, bu sayının yıl sonunda 65-70 bine ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti.
KADAVRADAN NAKİL YETERLİ DEĞİL
Böbrek yetmezliği olan hastaların diyalize bağlandığını söyleyen Yakupoğlu, hastaların yaşam kalitesinin artması ve daha sağlıklı hayat sürebilmeleri için istenilenin böbrek nakli olduğunu ifade etti. Türkiye'de kadavradan organ nakillerinin yeterli olmadığına işaret eden Yakupoğlu, canlı vericiden de organ bulamayan pek çok kişinin çareyi yurt dışında aradığını söyledi.
UZAKDOĞU'DA ORGAN
DAHA KOLAY BULUNUYOR
Maliyet ve yasal boşluklar nedeniyle canlı vericilerden Türkiye'ye göre daha kolay organ bulunan Uzak Doğu, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu'ya giden hastaların son yıllarda özellikle Mısır'a yöneldiğini belirten Yakupoğlu, yurt dışında organ nakillerinin pek çok risk taşıdığını vurguladı. ''Son birkaç yıldır organ nakli için hastalar Mısır'a yönleniyorlar ancak Mısır'ın yanı sıra Uzak Doğu, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu'da nakil yaptıran hastalar ciddi sorunlarla karşımıza geliyor'' diyen Yakupoğlu, nakilden sonra hastaların tekrar Türkiye'ye gönderildiklerini ancak geri geldiklerinde ciddi sağlık sorunlarıyla hatta ölümle karşılaştıklarını bildirdi.
İÇİNDE CERRAHİ ALET UNUTULAN VAR
Söz konusu ülkelerde hastaların steril olmayan ortamlarda özensiz ameliyat edildiğini, verici olarak Pakistan'dan, Afrika ülkelerinden yoksul insanların seçildiğini söyleyen Yakupoğlu, şunları söyledi; Burada bizim takip ettiğimiz hastalarımız oldu. Hastalarımızda çok ciddi yara sorunları gördük. Hastanın içinde unutulmuş cerrahi materyaller ameliyatla çıkarıldı. Dolayısıyla oraya gittiklerinde vericilerin değerlendirmesi çok iyi yapılmadığı için çok ciddi viral enfeksiyonlar, Hepatit B, AIDS kapma riski bu organ nakillerinde oldukça yüksek. Bu hem hastanın takılan böbreğini hem de hayatını çok ciddi riske atan sağlık sorunları oluşturuyor. Çok kalitesiz cerrahi materyaller kullanıyorlar. Yine ciddi biçimde komplikasyonlara, ölümlere kadar gidebilen sağlık sorunlarına yol açıyorlar.''
Türkiye'de çok başarılı organ nakilleri yapıldığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Yakupoğlu, hastaların sağlıklarını Türkiye'de aramaları gerektiğini ifade etti.