Düzenlenen törene Orhan Kemal'in oğulları Işık-Nazım Öğütçü, Turhan Selçuk'un eşi Füruzan, sinema eleştirmeni kızı Dr. Aslı Selçuk, hattat, gazeteci ve ressam Etem Çalışkan, yönetmen Ali Özgentürk ile çok sayıda davetli katıldı. Programda konuşan Işık Öğütçü, Türkiye'de 45 yıl sonra ilk defa bir kültür merkezine Orhan Kemal'in adının verildiğini söyledi. Kültür insanlarının bu merkezlerde yaşayacağını ifade eden Öğütçü, Olmasa da Orhan Kemal gibi bir yazar mutlaka gönlümüzde hep yer alacaktır. Ama bu bir vefadır, değerbilirliktir. Bunu gösteren siyasetçi veya devlet adabı o adla birlikte çok uzun yaşayacaktır. Biz para pul istemiyoruz. Böyle büyük sanatçıların gönüllerde yaşaması Kültür Merkezleri'nde isimlerinin var olmasını istiyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. diye konuştu.
Selçuk'un edebiyatçı eşi Füruzan ise bir ülke kültürüne sahip çıktıkça aklını ve estetiğini ispatlamış olacağını kaydetti. Füruzan, Bu kabuller bizim bizim onlara ne kadar yakın olduğumuzu gösterir. dedi. Yönetmen Ali Özgentürk ise toplumda sıkça dile getirilen 'iyi ki varsın' sözünü Orhan Kemal için kullandı. Dayanılması zor koşullara gelen ülkenin veya dünyanın halleri içinde Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Nazım Hikmetler gibi isimlerin 'iyi ki var' olduğunu vurgulayan Özgentürk, Bunlar iyi ki var. Çünkü onlar toplumuzun güzeller halleridir. Onlara yalnız müze açmak; ölü bir müze değil; canlı, yaşayan açmak gerekir. Dünya öküzün boynuzunda değil; Yaşar Kemal'in, Orhan Kemal'in, Aziz Nesin'nin, Füruzan'nın, Cemal Süreyya gibi insanların ürettikleriyle ayakta duruyoruz. Onlara çok şükran borçluyuz. şeklinde konuştu.
Kaligrafi utası Etem Çalışkan ise sanatın gücü üzerinde durup, aktardığı anılarıyla geceye renk kattı. Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de, çok heyecan bir gün geçirdiklerine dikkat çekti. Bugüne kadar söz verdikleri üzere bir çok projeyi hayata geçirdiklerine işaret eden Çetin, şöyle devam etti: Bunlar devam edecek. Ama daha önce bugünkü kadar heyecanlanmadım. Elbette Çukurova halkının belediyenin yapacağı bu projelere ihtiyacı var. Ama biz göreve geldiğimizde bir şeyin farkına vardık. Çukurova ilçesinde bir tane sergi salonu yoktu. Bu herkesin yadırgayacağı bir durumdu. Bugün ilçemizde üç sergi salonumuz var. Birden bire Adana'nın en fazla sergi salonu olan ilçesi haline geldik. Yeni bir sergi salonu da inşa ediyoruz. Kültür Merkezi ve Sanat Okulu'nun açılışını birlikte yapıyoruz. Söz verdiğimiz gibi burası bir kültür, sanat ve festivaller kenti olacak. Asfaltı, temizliği her zaman yaparız. Sanata vereceğimiz katkı en büyük icraatımız olacaktır.
Konuşmalar ve şiir dinletisinin ardından Başkan Soner Çetin, konuk yazar ve sanatçılara günün anısına plaket takdim etti. İki merkezin açılış kurdelesi kesildikten sonra Işık-Nazım Öğütçü Orhan Kemal'in, Füruzan ve Etem Çalışkan kitaplarını imzaladı. Etkinlikte ayrıca Turhan Selçuk karikatür, Etem Çalışkan kaligrafi sergisi ve sanatçı Mesut Dikel'in karma ve Adana Ressamlar Topluluğu'nun ortak sergisi gezildi. Ressam Fikret Otyam ve Filiz Otyam ise mazeretleri nedeniyle açılışa katılamadı. CİHAN