Osmanlı'nın deniz gücü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğrenci Konseyi ile konseyin Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü temsilciliği tarafından düzenlenen, “Osmanlı'nın Deniz Gücü” konulu konferans, Fen Edebiyat Fakültesi Lacivert Salon'da gerçekleştirildi.

Konferansa; Ordu Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Ekinci konuşmacı olarak katıldı.Açılış konuşmasını yapan Tarih Bölümü Temsilcisi Erdem Eren, “Denizler bir ülkenin ticaretinin gelişmesinde ve kültür etkileşiminin yaşanmasında ne kadar etkili ise işgalinde de o derece etkilidir. Denizlerine önem vermeyen milletler ve devletler saldırıya uğramışlardır. Tutsaklık onlar için er ya da geç kaçınılmazdır. Deniz gücü, kara kuvvetleri kadar önem arz etmektedir. Bizler Öğrenci Konseyi Tarih Bölümü Temsilciliği olarak bunun öneminin öğrenci arkadaşlar tarafından da anlaşılması adına bu konferansı düzenledik.” dedi.

“Padişahım, siz bir şehirde mukimsiz ki anın velinimeti bahirdir ve bahir feth olmayınca gemi gelmez, gemi gelmeyince İstanbul ma'mur olmaz.” sözüyle konuşmasına başlayan Doç Dr. İlhan Ekinci, “Klasik Dönem Osmanlı Gemiciliğinin Gelişimi” konusundan bahsetti. Ekinci, “Tarihin her döneminde denizler birleştirici özelliklerinden dolayı medeniyetleri birbirine yaklaştıran, kültür alışverişini sağlayan, sosyal ve ekonomik alanlarda meydana gelen gelişimleri yaygınlaştıran, devletlerarası siyasi ilişkilere konu olan bir unsur olmuştur. Denizler, kara ticaret merkezlerinin ve dolayısıyla kara ticaret yollarının bittiği yerler değil, başladığı yerlerdir. Denizlerin bu özelliğini bilen ve onu değerlendiren toplumlar denizci bir toplum olarak bir dünya devleti olma yolunda önemli avantajlar sağlamıştır. Bunun aksine denizleri ayırıcı bir unsur olarak gören, savunmacı bir politika izleyen devletler genelde bu politikalarının bedelini ağır ödemişler ve hiçbir zaman uzun ömürlü olamamışlardır.” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KÜLTÜR SANAT Haberleri